Nieuwsbericht

Veelzijdige generalist heeft expertrol

10 juli 2018 | 1 minuut lezen

Sociaal Werker van het jaar 2018, Sjef van der Klein, is warm pleitbezorger van generalistisch sociaal werk(ers). “Maar generalisme in sociaal werk is nog te veel een containerbegrip. Het is aan het werkveld om de komende jaren verder lading te geven aan de term,” stelt Sjef. Hij geeft hier zijn visie: vanuit bevlogenheid en om te inspireren. Wat hem betreft is dit een voorzet om er met elkaar over in gesprek te gaan en te blijven.

Alleskunner of expert
“’De generalist is een alleskunner’. Dat is een opvatting die leeft in het werkveld. Maar die veelzijdige generalist met de brede blik heeft juist een expertrol. Dé expertise van de generalist is wat mij betreft het breed kunnen kijken en doen wat nodig is. Het liefst voordat zwaardere hulp gevraagd wordt. Dat is de preventieve kracht van de generalist. De kern van die expertrol is ‘present zijn’. Hierover gaat het eerste competentiecluster dat in het 'Beroepscompetentieprofiel voor de sociaal werker, welzijn en maatschappelijke dienstverlening' staat."

Kort samengevat
“Je legt als sociaal werker makkelijk contact met verschillende mensen. Ook als ze daar niet voor openstaan. Je leeft je in de ander in zonder oordelen. Zo word je een vanzelfsprekend aanspreekpunt in de wijk. Mensen weten je te vinden en weten waarmee ze bij je terecht kunnen. Vraagstukken in de wijk, individueel en collectief, worden door present zijn snel zichtbaar en kunnen snel aangepakt worden.” Lees verder op sociaal werk versterkt...

Lid wordenContact