Nieuwsbericht

De inzet van kunst en cultuur in sociaal werk

12 juni 2018 | 2 minuten lezen

De inzet van kunst en cultuur in de ondersteuning en zorg aan mensen kan een belangrijke bijdrage leveren aan hun fysieke, emotionele en sociale gezondheid: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, participatie en dagelijks functioneren. Zo kan muziek – maar ook andere kunstvormen – een krachtig verbindend middel zijn (sociale cohesie). Daarnaast voelen mensen zich er prettiger door en ontwikkelen ze meer eigenwaarde (persoonlijke ontwikkeling). Daarmee is kunst en cultuur ook interessant voor sociale professionals.

Themanummer
Diverse hogescholen doen onderzoek naar deze culturele interventies, waaronder Eltje Bos (lector Culturele en Sociale Dynamiek op de Hogeschool van Amsterdam). Samen met Professor Ephrat Huss (Ben Gurion University of the Negev, Israël) was zij onlangs gastredacteur van het ‘Social Dialogue Online Magazine’. Een themanummer over ‘Art and Social Work‘ dat nu online te raadplegen is. In de inleiding beschrijven beide gastredacteuren het belang van kunst en cultuur in onderwijs en sociaal werk en de mogelijke bijdrage van kunst aan onder andere het onderwijs, sociaal domein en onderzoek. Ook Erik Jansen (associate lector van het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) schreef een artikel voor dit tijdschrift. Hij gaat in op de betekenis van creativiteit en kunst voor het menselijk welzijn. Waarbij hij betoogt dat kunst meerdere doeleinden kan dienen.

Boek
Het themanummer is een voorproefje van het binnenkort te verschijnen boek ‘Working with culture and art in Social Work‘ dat Eltje Bos en Ephrat Huss hebben samengesteld. In totaal hebben meer dan twintig auteurs vanuit diverse landen hier aan meegeschreven, waaronder ook Erik Jansen. Het boek zal vanaf oktober 2018 verkrijgbaar zijn.

Bijeenkomsten
Op vrijdag 6 juli organiseren het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken en Eropaf! een debat over ‘De creatieve professional’. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de vraag of sociale professionals door het inzetten van creativiteit hun werk beter kunnen doen: effectiever, met meer elan, meer geïnspireerd, met gevarieerder gebruik van het geleerde, losser en minder protocollair. De bijeenkomst wordt georganiseerd naar aanleiding van het zomernummer van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken over dit thema. Met daarin onder andere bijdrage van Nico de Vos (lector van het lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling van de Hogeschool Utrecht) en de eerder genoemde lectoren.

Movisie over de impact van kunst in  zorg en welzijn.