Nieuwsbericht

Advies: leeftijdsgrens jeugdhulp moet naar 21 jaar

5 juni 2018 | 1 minuut lezen

Jongeren uit de jeugdzorg zijn er vaak niet aan toe om op hun achttiende op eigen benen te staan, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een artikel in NRC. „Ze verdwalen gewoon.” De achttienjarigen moeten zelf zaken als onderdak, inkomen en zorgverzekering regelen terwijl ze „vaak weinig ondersteuning” krijgen van hun ouderlijk gezin, en in hun ontwikkeling vaak achter lopen.

De leeftijdsgrens in de jeugdhulp moet daarom omhoog van 18 naar ten minste 21 jaar, vindt de Raad. Dat advies staat ook in een rapport dat minister Hugo de Jonge op 5 juni in ontvangst heeft genomen. Jongeren van negentien, twintig jaar die de raad voor het rapport sprak, waren eensluidend, aldus Meurs. „‘Was er maar een vangnet geweest’, zeggen ze. ‘Was ik maar beter begeleid.’”

Sociaal Werk Nederland heeft samen met leden regelmatig gewezen op de kwalijke gevolgen van de “knip” 18-/18+. Zo hebben we bijvoorbeeld een bijdrage geleverd aan de handreiking van de VNG en het NJI over de overgang van hulp aan jongeren als zij 18 jaar worden.

Lees het hele artikel + interview in NRC

Lid wordenContact