Nieuwsbericht

Ook SER komt met zorgen en rapport Vluchtelingen en werk: een nieuwe tussenbalans

25 mei 2018 | 1 minuut lezen

De Sociaal-Economische Raad heeft nog steeds grote zorgen over de aanpak waarmee vluchtelingen met een verblijfsvergunning naar werk worden geholpen.

In het rapport Vluchtelingen en werk: een nieuwe tussenbalans signaleert de raad dat sprake is van een versnipperd beeld. Zo zijn de regionale verschillen nog altijd groot, de initiatieven vaak kleinschalig en is ook de continuïteit van de initiatieven onzeker, vanwege tijdelijke of onvoldoende financiering. 

In ons land hebben vluchtelingen met een verblijfsvergunning, ook wel statushouders genoemd, helaas nog steeds grote moeite om aan betaald werk te komen. Uit CBS-cijfers blijkt dat 2,5 jaar na hun komst niet meer dan 11 procent betaald werk heeft gevonden. 

Sociaal Werk Nederland is met Vluchtelingenwerk Nederland, COA en sociaalwerkorganisaties in gesprek over intergrale integratie. Werk vinden is voor de meeste statushouders pas een optie nadat de eerste levensbehoeften zoals (psychosociale) gezondheid, woning, taal, gezin en enigszins grip krijgen op hoe 'leven in Nederland' werkt op orde is.

Eerdere alarmerende gegevens over de realiteit rond werk en gebrek aan investering in krachtwijken en integrale ondersteuning statushouders komen al uit 2015, en 2016 via de WODC, Verwey-Jonker ea. 

Download: volledige signalering (1202 kB)