Nieuwsbericht

Liever leren dan sanctioneren

Op 7 december 2017 geplaatst door

Ook klantmangers overwegen een eigen beroepsregister. In het kader 'gluren bij de buren' heeft Divosa daarom via een interview gevraagd wat de ervaringen zijn met het aanstaande Beroepsregister Sociaal Werk. Lees hier het interview:

Geen bureaucratisch systeem met onzinnige vinkjes, maar vakmanschap zichtbaar maken en het accent leggen op leerervaringen. Op die manier wil Sociaal Werk Nederland de beroepsregistratie van sociaal werkers vorm en inhoud geven. Wat kunnen klantmanagers leren van hun zoektocht?

Het kantoor van Sociaal Werk Nederland ligt naast het onderkomen van Divosa, aan de Wilhelminalaan in Utrecht. De redactie van Trots op je vak ging dus letterlijk gluren bij de buren. Twee van die buren zijn Marije van der Meij en Edwin Luttik, beiden projectleider kwaliteit en professionalisering bij de branchevereniging. Sinds 2014 spannen zij zich ervoor in om de professionalisering van sociaal werkers handen en voeten te geven. Hoe kijken zij aan tegen de volgende vijf vraagstukken?

1. Een systeem of een vrije vorm voor beroepsregistratie?

Sociaal Werk Nederland was niet meteen enthousiast over het opzetten van een beroepsregister voor sociaal werkers. In een tijd waarin ‘de bedoeling’ en ‘de leefwereld’ centraal staan, ligt het niet voor de hand om een nieuw systeem in te richten. Was hier niet iets creatievers voor te bedenken? Een vrijere vorm? De bewegingsruimte bleek beperkt.

Van der Meij: “We willen als branche de minimale vereisten bepalen voor dit beroep. Ook willen we zichtbaar maken dat 50.000 professionals serieus aan deskundigheidsbevordering en reflectie doen. En we willen aansluiten bij professionaliseringsbewegingen die al aan de gang zijn, zoals de beroepsregistratie in de jeugdhulp. Door deze criteria kom je dan toch op een systeem als een beroepsregister uit.”

Edwin Luttik onderschrijft de uiteindelijke keuze van SWN voor een beroepsregister met een verwijzing naar het artikel van Marcel van Druenen, projectleider Vakmanschap bij Divosa, in het tijdschrift Sociaal Bestek. Van Druenen wijst hierin op de noodzaak van een sterke beroepsorganisatie, gelegitimeerd met een gerichte beroepsopleiding en een beroepsregister.

2. Wie hoort bij de beroepsgroep en wie niet?

Lees het interview verder op de website van Divosa: www.trots-op-je-vak.nl

Lees hier meer over het Beroepsregister Sociaal Werk en het bijbehorende programma Sociaal Werk Versterkt

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Adviseur Kwaliteit
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten