Nieuwsbericht

Update: Modelovereenkomst MBvO en meldpunt DBA Belastingdienst

8 november 2016 | 1 minuut lezen

Op dit moment kunnen leden voor Overeenkomsten van Opdracht gebruik maken van de modelovereenkomsten die zijn te vinden bij de Belastingdienst, zie hier.

Sociaal Werk Nederland wil haar leden graag behulpzaam zijn door eigen modelovereenkomsten te laten toetsen. Wij hebben na overleg met de Belastingdienst opnieuw de conceptmodelovereenkomst Meer bewegen voor Ouderen ingestuurd. Hierin is opgenomen dat er geen sprake is van gezagsverhouding. Er is tevens voor gekozen om twee varianten te maken, waarbij de ene variant ‘vrij vervangbaar’ en de andere variant ‘geen vrije vervanging’.

Zodra we hier antwoord op hebben en meer weten, laten we dit uiteraard weer weten via het platform.

Ondertussen heeft de Belastingdienst ook een meldpunt DBA onbedoelde gevolgen arbeidsmarkt geopend. Indien u hier gebruik van wilt maken, dan vindt u de aanvullende informatie hieronder.

 

Meldpunt DBA onbedoelde gevolgen arbeidsmarkt

Het kan zijn dat de Wet DBA onbedoelde gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld als opdrachtgevers hun flexibele schil niet meer kunnen inrichten. Of als zzp'ers minder opdrachten krijgen of als zij van hun opdrachtgevers via payroll moeten werken. Hebt u hier als opdrachtgever of zzp'er mee te maken? Dan kunt u dat melden via het Meldpunt DBA.

Hoe werkt het meldpunt?

Met het Meldpunt DBA willen wij inzicht krijgen in mogelijke onbedoelde gevolgen van de Wet DBA voor de arbeidsmarkt. Op basis van uw meldingen inventariseren het ministerie van Financiën en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de knelpunten. Deze knelpunten pakken zij samen met branche- en belangenorganisaties op. Als u een melding doet, krijgt u geen persoonlijke reactie: het meldpunt is bedoeld voor de inventarisatie van knelpunten.