Nieuwsbericht

Per 1 juli 2016 betaalt de werkgever Ziektewet-uitkering voor werknemer die AOW-leeftijd heeft bereikt

2 augustus 2016 | 1 minuut lezen

Tot 1 juli 2016 betaalde het UWV de Ziektewet-uitkering voor de AOW-gerechtigde (ex-)werknemer. Vanaf 1 juli 2016 moet de werkgever de Ziektewet-uitkering die het UWV  betaalt voor deze zieke (ex-)werknemer aan het UWV terugbetalen. Dit geldt voor alle AOW-gerechtigde (ex-)werknemers die op of na 1 juli 2016 ziek zijn geworden. De werkgever ontvangt vanaf dan iedere maand een factuur met informatie over het bedrag dat hij aan het UWV moet terugbetalen. De werkgever dient de Ziektewet-uitkering terug te betalen, omdat hij  voor de AOW-gerechtigde werknemer geen premies werknemersverzekeringen betaalt, waaruit de Ziektewet-uitkering betaald wordt. Is de werknemer ziek door orgaandonatie of is er sprake is van een no-riskpolis? Dan geldt dit niet.

Profielfoto van Aart Hulleman
3 augustus 2016
Profielfoto van Aart Hulleman
3 augustus 2016

In welke situaties geldt dit?

Zijn mijn aannames juist:

  1. Werknemer krijgt AOW gerechtigde leeftijd, gaat uit dienst en wordt < 4 weken ziek. Werkgever betaalt max 104 weken ZW;
  2. Werknemer krijgt AOW gerechtigde leeftijd, gaat uit dienst en wordt > 4 weken ziek. Werkgever betaalt geen ZW;
  3. AOW'er komt in dienst en wordt ziek. Is dan werknemer, dus werkgever betaalt max 104 weken ZW, ook bij ziekte < 4 weken ná uit dienst.
Profielfoto van Ingrid van der Vorst
3 augustus 2016
Profielfoto van Ingrid van der Vorst
3 augustus 2016

Ik vraag mij ook af wanneer dit geldt. Als iemand de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, gaat hij uit dienst en krijgt AOW en pensioen, waarbij de AOW geen werknemersverzekering is. Als een ex-werknemer binnen 4 weken ziek wordt, lijkt mij niet dat er sprake is van zw omdat er geen sprake is van een werknemersuitkering, maar een volksverzekering. Ik kan me alleen voorstellen dat dit geldt bij een AOW-er die in dienst blijft of is gekomen, want dan is er sprake van een beperkte loondoorbetalingsregeling waarna de werknemer de rest van zijn contract of 104 weken wachttijd recht zou hebben op zw.. Als dit zo is, pleit dit ervoor om AOW-ers alleen op contract voor bepaalde tijd aan te nemen omdat de zw. betaling dan eindigt bij einde dienstverband, want daarna is er geen sprake meer van een werknemersuitkering, maar valt men weer in de volksverzekering en pensioen. Of zie ik dit verkeerd?

Profielfoto van Inge Rook
Inge Rook
9 augustus 2016
Profielfoto van Inge Rook
Inge Rook
9 augustus 2016

Bovenstaande informatie heeft betrekking op die situaties waarin een zieke AOW-gerechtigde (ex-)werknemer recht heeft op een Ziektewetuitkering. Dit recht kan zijn ontstaan indien het dienstverband is voortgezet na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd of indien u met een AOW-gerechtigde een arbeidsovereenkomst bent aangegaan.

Is de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer geëindigd door het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd (zie art. 2.4 cao W&MD), dan ontstaat geen recht op een Ziektewetuitkering.

Voor meer informatie over loondoorbetaling bij ziekte en een Ziektewetuitkering voor een AOW-gerechtigde (ex-) werknemer, zie de site van UWV:

http://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/ziektewet-of-loondoorbetaling-korter-voor-aow.aspx

en

http://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-is-ziek/ziektewet-uitkering/werknemer-is-ziek-ziektewet-uitkering/detail/mijn-werknemer-heeft-de-aow-leeftijd-bereikt-en-wordt-ziek/tot-1-juli-2016-betaalt-uwv-de-ziektewet-uitkering

Heeft u een concrete vraag m.b.t. een Ziektewetuitkering voor een AOW-gerechtigde (ex-)werknemer,  dan kunt u deze het beste voorleggen aan het UWV. Het UWV is immers de organisatie die de Ziektewet uitvoert.