Nieuwsbericht

Brandpunt reportage over het belang sociaal werk voor kwetsbare mensen

26 januari 2016 | 1 minuut lezen

Wat doe je tegen eenzaamheid? Van ouderen die zich afgedankt voelen, GGz-clienten die zelfstandig wonen, mensen met een ziekte. Hoe vind je hen, en hoe haal je deze mensen uit hun isolement? Hoe geef je een duwtje richting verhoogd welzijn en iets meer levensgeluk? Een klein initiatief in de Rotterdamse wijk Charlois, blijkt de oplossing te zijn voor een groot sociaal probleem.

Brandpunt filmde twee dagen in Charlois en sprak met bewoners die elkaars sociale netwerk vormen via hun ontmoetingsplek in de wijk, The Base. Deze uitzending was te zien op 26 januari 2016 NPO 2. Terugkijken kan hier.

Een reportage over het belang van het sociaal werk dat hen daarbij ondersteunt en een belangrijke randvoorwaarde is. Verder in dit item Prof. dr. Andries Baart ( leerstoel Presentie en Zorg, Faculteit Geestesweteschappen aan de Universiteit van Tilburg) en sociaal werker van welzijnsorganisatie Dock, Jenny Zwijnenburg.

Andries Baart, expert  op het gebied van presentie. "Als we niets meer kunnen doen voor de ander, kunnen we altijd nog bij hem of haar blijven.' Die presentietheorie heeft, net als Baart zelf, wortels in de praktijk, in sociale wetenschappen maar ook in de wijsbegeerte, theologie en de humanistiek. Hier uitgelegd in 10 minuten.

Jenny Zwijnenburg ondersteunt de bewoners van Charlois volgens een deels zelf ontwikkelde manier van werken, waarbij bewoners gevraagd wordt wat ze zelf kunnen beteken voor de andere deelnemers. Wederkerigheid en nodig zijn: dat wil iedereen.

Maar niet iedereen die deze ondersteuning nodig heeft, vindt deze in zijn of haar wijk. Integendeel. Dit soort 'gemengde' ontmoetingsplekken en ondersteuning van GGZ-cliënten, eenzame ouderen, mensen met een handicap of ziekte staat nog in de kinderschoenen. Ook in Charlois is het nog steeds geen structureel gefinancierde basisvoorziening. 

Deze uitzending was te zien op 26 januari 2016, NPO 2. De reportage kunt u hier terugzien.