Nieuwsbericht

Welzijn + ANWB = Automaatje

29 januari 2015 | 1 minuut lezen

Welzijnsorganisaties en de ANWB beginnen samen een vervoerservice voor ouderen die vanwege hun gezondheid of financiële situatie lastig kunnen reizen. In februari start een proef in Barneveld.
‘Onder de naam AutoMaatje gaan chauffeurs uit de buurt met hun eigen auto de ritjes uitvoeren tegen een geringe vergoeding,’ aldus ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar. ‘Het is een maatschappelijk project waarop geen winst wordt gemaakt.’
‘Veel ouderen zitten “opgesloten”,’ zegt directeur Ellen Alders van Welzijn Barneveld, ‘omdat ze geen sociaal netwerk hebben en hun fysieke of financiële situatie het niet toestaat eropuit te gaan.’ Voor hen kan Automaatje een uitkomst zijn. Welzijn Barneveld (lid van de MOgroep) coördineert het project.  

Bij succes uitrol naar andere gemeenten
Mensen die gebruik willen maken van AutoMaatje moeten bellen, waarna de organisatie een chauffeur zoekt en de rit inplant. Klanten betalen een onkostenvergoeding van 0,30 cent per kilometer. Concurrentie met de taxibranche wordt niet gezocht, want het gaat om klanten die de taxi überhaupt niet kunnen betalen. De ANWB hoopt na een succesvolle proef dit project in meer gemeenten op te zetten.

Vervoer vergemakkelijkt participatie
Ook elders in het land doet Welzijn aan vervoer voor minder mobiele burgers, bijvoorbeeld Welzijn Stichtse Vecht. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de boodschappenbusjes, zoals die van U Centraal. Mooie initiatieven die mensen in staat stellen te participeren en hun netwerk te onderhouden.

Lid wordenContact