Nieuwsbericht

Meedoen doet er toe. Hoe doe je dat?

Op 28 november 2014 geplaatst door
Monique Kaasjager

Help mensen in de bijstand en met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan een betaalde baan, of op z’n minst aan een zinvolle dagbesteding. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar met ingang van 1 januari (Participatiewet) moet het wel. Het goede nieuws is dat het sociaal werk al jaren ervaring heeft met het begeleiden en activeren van juist deze mensen. Slim samenwerken tussen gemeenten, sociale diensten en sociaal werkers is dus dé manier om de participatieopdracht op te pakken. Hoe? Dat staat in de nieuwe brochure van Sociaal Werk Nederland (voorheen de MOgroep): Meedoen doet ertoe.

Gemeenten en de participatiewet
De uitvoering van de Participatiewet is straks een zaak van gemeenten. Onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen dan ook veel mensen met een gecompliceerde geschiedenis van verslaving, huiselijk geweld, schulden, dakloosheid, misbruik of een combinatie daarvan. Gemeenten hebben er dus een flinke klus bij. Samenwerken met sociaal werk kan uitkomst brengen.

De fles niet meer nodig
Neem Mijnheer K. uit Rotterdam. Baan verloren, eenzaam en hij dronk te veel. De buren trokken aan de bel en een sociaal werker zocht hem op. Eerst hield hij de boot af, maar de sociaal werker kreeg hem zover mee te doen aan een computercursus. Daar leerde hij nieuwe mensen kennen. Hij werd vrijwilliger bij de klussendienst, de boodschappenservice en als beheerder van het wijkgebouw. ‘Het is net alsof ik weer een baan heb. Die fles heb ik echt niet meer nodig.’


Dezelfde klanten, dezelfde doelen
Sociale Diensten en sociaal werkers hebben deels dezelfde klanten. Veel mensen met een uitkering hebben ook contact met het maatschappelijk werk en sociaal raadslieden of schuldhulpverleners,  jongerenwerkers, of andere sociaal werkers. Die overlap maakt Sociale Dienst en sociaal werk tot logische partners. In veel gemeenten werken ze trouwens ook al samen. De invoering van de Participatiewet is hét moment om die slimme samenwerking te intensiveren of op te starten. De brochure Meedoen doet ertoe geeft daarvoor aanknopingspunten en aansprekende effectieve voorbeelden. Een eerste opstap om met elkaar in gesprek te gaan?

De brochure Meedoen doet ertoe is gratis te verkrijgen via de webwinkel en in de bijlage te downloaden. Half januari 2015 organiseerde Sociaal Werk Nederland (voorheen: de MOgroep) een minicongres over dit thema.

Foto: Ernst Radius, beleidsmedewerker participatiewet Sociaal Werk Nederland, overhandigt de brochure aan René Paas, voorzitter Divosa, tijdens Divosa-congres.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten