Nieuwsbericht

Participatiesamenleving? Gemeenten & Menzis tekenen voor SamenOud

26 september 2013 | 1 minuut lezen

In het Hoge Noorden van Nederland wordt de participatiemaatschappij concreet. Wethouders van de gemeenten Pekela, Veendam en Stadskanaal ondertekenen op donderdag 26 september, samen met een vertegenwoordiger van Menzis, een intentieverklaring op het gemeentehuis in Veendam.

In deze intentieverklaring committeren de partijen zich op zoek te gaan naar de (financiële) borging van SamenOud in de drie gemeenten. SamenOud is één van de vier projecten die de MOgroep heeft laten onderzoeken op (financiele) resultaten. Deze preventieve manier van lokaal samenwerken om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen loont overduidelijk.

Het doel van SamenOud is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen waarbij de zorg om hen heen georganiseerd is. Doordat SamenOud structureel aandacht besteedt aan de persoonlijke situatie geeft het ouderen het vertrouwen langer thuis te kunnen blijven wonen en wordt onnodige zorg voorkomen. Dat melden Het Streekblad,  SamenOud, Zorg&Welzijn, Het Dagblad van het Noorden, en dagblad Trouw (zie bijlage).

De MOgroep pleit voor een structurele samenwerking met zorgverzekeraars, wettelijk vastgelegd in de vorm van een Preventiefonds, om dit landelijk mogelijk te maken. Voor het welzijn van ouderen en hun omgeving, en hanteerbare zorgkosten.
Zie het rapport Welzijn + Zorg = WinWin. (Stade Advies en Radar Advies)
Zie het Zorgmarktadvies Investeren aan de Voorkant Loont.
Zie de visie MOgroep op preventie + participatiemaatschappij.

Bijlagen

Lid worden