Nieuwsbericht

Coalitie Erbij lanceert Nationale Eenzaamheid Prijs 2013

Op 17 juni 2013 geplaatst door

Coalitie Erbij, hét samenwerkingsverband dat eenzaamheid in Nederland aanpakt, organiseert dit jaar voor het eerst de Nationale Eenzaamheid Prijs. De MOgroep is partner van de Coalitie Erbij. Iedereen met een vernieuwend, creatief of bijzonder idee om eenzaamheid aan te pakken wordt opgeroepen mee te doen aan de wedstrijd. De wedstrijd is in het leven geroepen in het kader van de Week tegen Eenzaamheid en wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

De winnaar gaat naar huis met een kunstobject en 4000 euro. De bedenkers van de twee op één na beste ideeën om eenzaamheid aan te pakken ontvangen ieder 500 euro. De ingediende ideeën worden in een eerste ronde beoordeeld door een vakkundige jury. Uit de genomineerden wordt vervolgens een winnaar gekozen middels een publieksstemming via social media en de website van de Week tegen Eenzaamheid (samentegeneenzaamheid.nl).

Samen tegen eenzaamheid
Eenzaamheid komt voor in alle leeftijdsgroepen en in alle lagen van de bevolking. Meer dan 1 miljoen van de volwassen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam.

“Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat voortdurend onder de aandacht moet worden gebracht. Met de Nationale Eenzaamheid Prijs willen we zo veel mogelijk mensen motiveren om hun goede idee met ons te delen. Want alleen als we samenwerken kunnen we echt iets bereiken”, aldus Arie Ouwerkerk directeur van Coalitie Erbij.

Jury
De jury wordt geleid door Leo Wijnbelt, voorzitter van Coalitie Erbij. Daarnaast bestaat de jury uit Elly van Kooten, directeur Directie Maatschappelijke Ondersteuning van VWS, Marius Ernsting, voorzitter NOV en Michiel Verboven, Managing Director van de VriendenLoterij . De ideeën worden beoordeeld op onder andere creativiteit, originaliteit en uitvoerbaarheid.

Deelnemen
Iedereen met een baanbrekend idee om eenzaamheid aan te pakken kan meedoen: van individu tot organisatie. Dit in lijn met het thema ‘Kom erbij’ van de Week tegen Eenzaamheid 2013, die in het teken staat van participatie. Op de website van de Week tegen Eenzaamheid kunnen mensen naast het indienen van hun idee ook andere ideeën en activiteiten om eenzaamheid aan te pakken kwijt. Op de website wordt de komende tijd ook het programma met alle activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid bekend gemaakt.

Kick-off Week tegen Eenzaamheid
De winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt tijdens het Nationale Eenzaamheid Congres 2013 op 26 september 2013. Dit congres voor professionals uit alle branches, is de officiële kick-off van de Week tegen Eenzaamheid; een week vol activiteiten om eenzaamheid aan te pakken zoals de Langste Eettafel van Nederland en verschillende vrijwilligersworkshops.

“De VriendenLoterij steunt de Nationale Eenzaamheid Prijs om creatieve en baanbrekende ideeën vanuit heel Nederland  te verzamelen waardoor er nieuwe wegen ingeslagen kunnen worden om eenzaamheid echt tegen te gaan. Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem en treft veel Nederlanders, zowel jongeren als ouderen, direct in hun welzijn. Het is niet alleen een individueel probleem, maar heeft ook  te maken met de manier van leven en denken in onze samenleving. Eenzaamheid is iets dat we samen moeten oplossen. De VriendenLoterij steunt de Nationale Eenzaamheidsprijs daarom van harte”, zegt Michiel Verboven, Managing Director van de VriendenLoterij.

Over de VriendenLoterij
De VriendenLoterij steunt al meer dan 20 jaar goede doelen die werken aan de verbetering van gezondheid en welzijn in Nederland. Deelnemers kunnen zelf bepalen naar welk goed doel de helft van de lotprijs gaat. Inmiddels speelt bijna een half miljoen Nederlanders mee voor 44 goede doelen en ruim 4.000 clubs en verenigingen.

Over Coalitie Erbij
Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Resto VanHarte, Sensoor en Nationale Vereniging de Zonnebloem. Daarnaast heeft de Coalitie nog 29 leden. Coalitie Erbij organiseert jaarlijks samen met honderden mensen en organisaties in het land de Week tegen Eenzaamheid. De Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 26 september t/m 5 oktober, is onderdeel van de bewustwordingscampagne die Coalitie Erbij het hele jaar door voert om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en delen. Het doel is het thema uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar en bekend te maken. Ga voor meer informatie naar www.samentegeneenzaamheid.nl en volg ons ook op Facebook en Twitter.

Bron: MOgroep, Coalitie erbij
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten