Nieuwsbericht

Oplichters rukken op in schuldsanering

30 augustus 2012 | 1 minuut lezen

Steeds meer oplichters werken in de schuldsanering en als budgetcoach, stelt het AD. Helaas is dat niet voor iedereen groot nieuws. De LOSR/MOgroep wijst het ministerie al jaren op deze kwalijke trend.

De MOgroep adviseert leden om mensen met schulden alleen in contact te brengen met schuldverleners die werken volgens de normen van de NVVK en/of gecertificeerd zijn volgens de HKZ en/of de Nen-normen. Daarnaast is bij wet geregeld dat schuldhulpverleners geen vergoeding mogen vragen aan de mensen die ze onder hun hoede nemen (artikel 47 en 48 van de wet op het consumentenkrediet). Krijgt u signalen over malafide schuldhulpverleners? Geef het door aan de NVVK. De NVVK geeft die melding dan door aan de belastingdienst en het fraudemeldpunt.

Ook de G4 en de NVVK kwamen in het geweer tegen de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur ), waarmee de minister eind mei 2012 private schuldbemiddelaars de mogelijkheid gaf om een vergoeding in rekening te brengen voor hun activiteiten. Tot dat moment was dat alleen toegestaan voor gemeenten, gemeentelijke kredietbanken en bepaalde gereguleerde beroepen.

Het wordt dus hoog tijd voor nog meer druk op Den Haag om deze schadelijke praktijken aan te pakken. PvdA Tweedekamerlid Jeroen Recourt heeft er nu Kamervragen over gesteld.

Lid worden