Nieuwsbericht

Debat: ruim baan voor 5 miljoen vrijwilligers

17 augustus 2012 | 1 minuut lezen

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de MOgroep organiseren voor de verkiezingen een politiek debat over het belang van de Civil Society en de rol van het vrijwilligerswerk daarin.

Vrijwilligers en hun organisaties zijn de basis voor een sterke, sociale en weerbare samenleving en een mooier Nederland. Zij steken met liefde jaarlijks een miljard uur van hun tijd in sport, zorg, welzijn, buurtwerk, natuur, landschap, veiligheid, opvoeding en spel, kunst, cultuur, religie en levensbeschouwing én politiek.
 
Die inspanning is ook vanuit economisch perspectief van onschatbare waarde. Al die vrijwilligers besparen de samenleving aan loonkosten al 20 miljard euro.

Toch krijgt vrijwilligerswerk van politiek Den Haag onvoldoende erkenning. De overheid kort vaak zwaar op de ondersteuning; wet- en regelgeving werkt vaak averecht; nieuwe wetten en regels worden onvoldoende getoetst op ongewenste effecten voor het vrijwilligerswerk.

Dat maakt dat vrijwilligers(organisaties) zich niet erkend, en zich zelfs gehinderd voelen in het werk dat ze belangeloos doen voor mens en maatschappij.

We zijn nodig, maar we zijn Gekke Henkie niet!
Helemaal in deze tijd van 'eigen kracht', 'sociale netwerken'en 18 miljard bezuinigen. De bal ligt nu bij landelijke en lokale overheden. Zij moeten de concrete voorwaarden scheppen voor die ondersteuning en scholing die nodig zijn voor een sterke civil society. Politici en bestuurders zijn aan zet om dit op alle beleidsterreinen en departementen mogelijk te maken. 
 
Daarom willen NOV en de MOgroep samen met vooruitstrevende vertegenwoordigers van de politieke partijen piketpalen slaan voor de positie van het vrijwilligerswerk in het nieuwe regeerakkoord.

Met politici: Fred Teeven (VVD), Nine Kooiman (SP), Hanke Bruins Slot (CDA), Fatma Koser Kaya (D66), Liesbeth van Tongeren (GL), Marieke de Groot (PvdD), Herman Wegter (CU).

Het debat hierover vindt plaats op donderdag 6 september 2012 bij KIVI NIRIA aan de Prinsessegracht 23 in Den Haag (10 minuten lopen van CS). Het debat duurt van 17.30 tot 19.00 en de inloop is vanaf 17.00 uur. U kunt zich hier aanmelden. U ontvangt na aanmelding per mail een bevestiging.

Voorzitters Marijke Vos (MOgroep) en Marius Ernsting (NOV) nodigen u van harte uit!
 

 

Lid worden