Nieuwsbericht

Ombudsman en Sociaal raadslieden over schuldhulpverlening

19 april 2012 | 1 minuut lezen

De MOgroep/LOSR hebben direct overleg met de Nationale Ombudsman over de deze week door de Nationale Ombudsman aangekaarte problemen rond schuldhulpverlening.De Nationale Ombudsman is ook vertegenwoordigd in de signaleringscommissie van de LOSR, waardoor de lijn kort is.

Instanties werken vaak langs elkaar heen als mensen in de schulden zitten, zegt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij stelt een onderzoek in om gemeenten aanwijzingen te geven beter om te gaan met schuldhulpverlening.

‘De burger met schulden zit gevangen in de armen van de octopus die overheid heet. De problemen moeten snel worden opgelost, anders worden die schulden alleen maar hoger’, aldus Brenninkmeijer.

Volgens de ombudsman wordt vaak onvoldoende samengewerkt door gemeenten en partijen als het UWV, de Belastingdienst, verhuurders en energiemaatschappijen. Een van de oplossingen kan zijn dat wordt vastgelegd wie de zogeheten 'doorzettingsmacht' krijgt, ofwel welke partij de uiteindelijke beslissing neemt over hoe de schuldhulp moet verlopen.

Het onderzoek van de ombudsman moet af zijn voor 1 juli, als de nieuwe Wet op de schuldhulpverlening in werking treedt. De ombudsman wil dan de 'schuldhulpverleningswijzer' voor gemeenten klaar hebben.

De conclusies van de ombudsman liggen in het verlengde van het rapport Paritas Passé, dat de Sociaal raadslieden en Hogeschool Utrecht schreven op verzoek van de KBvG, Koninklijke Beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders.

Voor meer informatie en een gesprek met de Ombudsman, zie de NOS.

Lid worden