Nieuwsbericht

Mensen met schulden te vaak onder bestaansminimum

Op 10 april 2012 geplaatst door

Mensen met schulden komen steeds vaker onder het wettelijk bestaansminimum terecht. Schuldeisers stapelen beslagen, de gerechtsdeurwaarder heeft geen overzicht meer. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden van de MOgroep deed samen met de Hogeschool Utrecht onderzoek, in opdracht van de KBvG, Koninklijke Beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders.

Eén op de tien huishoudens bevindt zich in een problematische schuldensituatie. Steeds vaker stapelen incasso's zich op. Het bestaansminimum en de wettelijke beslagvrije voet (= 90% van de bijstandsnorm) worden aangetast, en mensen raken zo nog dieper in de problemen.  

Dat komt omdat steeds meer instanties in geval van schulden bedragen kunnen incasseren, buiten de gerechtsdeurwaarder om. Zorgverzekeraars en belastingdienst kunnen bij schulden rechtstreeks geld afschrijven van de rekening van de schuldenaar. Verhuurders kunnen beslag laten leggen op de huurtoeslag, zelfs op de kinderopvangtoeslag kan door de creche zo beslag gelegd worden. 

De onderzoekers van het rapport Paritas Passé geven heldere voorbeelden en doen aanbevelingen aan de politiek om mensen met schulden beter te beschermen tegen deze duik onder het bestaansminimum. Ze pleiten onder meer voor een landelijk beslagregister, uitbreiding van de lijst van goederen waarop geen beslag gelegd mag worden, aanpassen van een aantal bijzondere incassobevoegdheden, en het invoeren van een incasso-effectrapportage.

André Moerman, één van de onderzoekers, en voorzitter van de signalerinsgcommissie van de MOgroep/LOSR is geïnterviewd door de NOS. Meer reportages en gesprekken bij de NOS vindt u hier.

Zie in de bijlage het persbericht voor meer informatie.

Bron: MOgroep
Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Functie(s): Communicatieadviseur
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Ik wil delen
Home
Wie we zijn
Wat doen we
Actueel
Thema'sVraag & AntwoordPoll Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten