Nieuwsbericht

Save the date: Roadshow over samenwerking wonen, zorg en welzijn

9 februari 2023 | 3 minuten lezen

De maatschappelijke coalitie Leefbare en vitale wijken* organiseert in maart en april 2023 een roadshow op vijf locaties in Nederland. Vanuit regionale voorbeelden over samenwerken met de burger en tussen wonen-, welzijn- en zorgpartners verdiepen we op wat daarin werkt en hoe je kunt omgaan met financiële schotten. Sociaalwerkorganisaties, hun maatschappelijke partners en de mensen om wie het gaat, zijn van harte uitgenodigd om gratis deel te nemen aan de regiobijeenkomsten om kennis te delen maar ook om de samenwerking in jouw regio een stap verder te helpen.

U kunt zich inmiddels aanmelden voor de regiobijeenkomsten - klik hier voor meer informatie en een aanmeldlink.

Goed wonen is niet in elke wijk even vanzelfsprekend. Bewoners hebben soms een complexe hulpvraag, worden uitgesloten of ervaren overlast en verloedering. Dit vraagt een samenhangende aanpak op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Maar die samenhang ontstaat niet zomaar... hoe kom je tot een succesvol samenspel tussen wonen, zorg en welzijn? En hoe benut je hiervoor grote landelijke programma's zoals het IZA, GALAWOZO en Een thuis voor iedereen? Allemaal gaan ze over de burger in zijn eigen context bezien, over samenwerken en nemen ze preventie en positieve gezondheid als vertrekpunt. Hoe verbind je deze programma’s en werk je vanuit de burger en met je partners? Laat je inspireren en ga met je partners naar één van de vijf regionale bijeenkomsten over dit thema!

Programma: debat en praktijk
Elke regiobijeenkomst start met een plenair debat tussen landelijke en lokale bestuurders over de belangrijkste uitgangspunten en randvoorwaarden om tot een succesvolle samenwerking te komen. Hierin komen zeven leidende principes aan bod die de coalitie in 2022 vanuit een reeks webinars heeft gedestilleerd. Vanuit inspirerende praktijkvoorbeelden die werken vanuit deze principes, ga je  vervolgens aan de slag met je eigen samenwerkingsvraagstukken waarbij inwoners centraal staan of die te maken hebben met ontschotte financiering.

Middagprogramma door BZK
Je bent van harte welkom om ook het middagprogramma bij te wonen, verzorgd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Onder de titel Samen aan de slag met volkshuisvesting staat de Nationale Woon- en Bouwagenda centraal. Deze agenda schetst de kaders om het volkshuisvestingsvraagstuk aan te pakken. Naast de bouw van meer huizen, wil de overheid ook kunnen sturen op voor wie er wordt gebouwd en op betaalbare en duurzame woningen in leefbare wijken. Dit vraagt een inspanning van alle partners, zoals gemeenten, provincies, woningcorporaties, zorg- en marktpartijen.

Voor wie?
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor bestuurders, managers, strategen en programmamanagers in wonen, zorg en welzijn die domein-overstijgend nauwer willen samenwerken of dit al doen.
 

Waar?

  • Maandag 27 maart in Rotterdam voor de regio’s Zuid-Holland en Zeeland
  • Dinsdag 28 maart in Amsterdam voor de regio’s Noord-Holland, Flevoland en Utrecht
  • Maandag 3 april in Eindhoven voor de regio’s Noord-Brabant en Limburg
  • Dinsdag 4 april in Leeuwarden voor de regio’s Drenthe, Groningen en Friesland
  • Donderdag 6 april in Ede voor de regio’s Overijssel en Gelderland
     

Wanneer?
De bijeenkomsten vinden plaats van 10.00 tot 12.00 uur, met optioneel het middagprogramma verzorgd door BZK (12.00 tot 17.00 uur). Volg je beide dagdelen, dan is een lunch inbegrepen.

Kosten?
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Zet de bijeenkomst alvast in je agenda!
Eind februari volgt meer informatie over het programma per locatie en een aanmeldlink. Je kunt de datum in jouw eigen regio alvast in je agenda noteren.

*Over de maatschappelijke coalitie Leefbare en vitale wijken
De maatschappelijke coalitie Leefbare en vitale wijken bestaat uit ActiZ, Aedes, de Nederlandse ggz, Divosa, G40, MIND, Sociaal Werk Nederland, Valente, VNG en de Woonbond. Vanuit de Actieagenda Wonen nam deze brede maatschappelijke coalitie vanuit wonen, zorg en welzijn samen met Platform31 begin 2022 het initiatief voor het digitale magazine ’Zo doen we dat’, waarin twaalf sterke praktijkvoorbeelden van samenwerking zijn uitgewerkt. Vier van deze voorbeelden zijn vervolgens in webinars nader belicht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderschrijft het belang van de brede samenwerking en ondersteunt het initiatief.


Beeld: Folco Masi via Unsplash