Nieuwsbericht

Zorg+Welzijn: Hoe maak je de impact van sociaal werk zichtbaar?

3 januari 2023 | 1 minuut lezen

Sociaal werk is erg waardevol. Toch is het niet altijd eenvoudig om te laten zien wat de impact van sociaal werk nu écht is. In het artikel ‘We moeten beter in beeld brengen wat sociaal werk oplevert’ in vakblad Zorg+Welzijn van 29 december jl. worden twee tools uitgelicht die helpen om dit in kaart te brengen: de Impactkaart van Sociaal Werk werkt! en het KPI-model van Sociaal Werk Nederland. Hoe gebruik je ze en waarom?

Hoeveel impact heeft het sociaal werk? Die vraag kun je niet alleen beantwoorden vanuit ‘een onderbuikgevoel’ of wat je in de praktijk ziet. Het gesprek binnen teams en met opdrachtgevers wordt makkelijker en waardevoller als we daarnaast gebruik kunnen maken van concrete gegevens en feiten. Om die impact van sociaal werk inzichtelijk te maken heeft Sociaal Werk werkt! de Impactkaart ontwikkeld en Sociaal Werk Nederland het KPI-model. Twee tools die laagdrempelig inzicht geven in de impact en meerwaarde van het sociaal werk. Beide tools maken het gesprek met de opdrachtgever makkelijker omdat ze inzichtelijk maken dat investeren in sociaal werk loont. Bovendien wordt het mogelijk om gericht bij te sturen en zo te werken aan kwaliteitsverbetering. Hoe kun je deze hulpmiddelen inzetten? En wat levert het je op?

Nienke Niermeijer, stafmedewerker bij welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat, was betrokken bij de ontwikkeling van zowel de Impactkaart als het KPI-model. Zij maakt in het artikel duidelijk dat dit soort tools broodnodig zijn voor de toekomst van het sociaal werk: “Ik ben ervan overtuigd dat wat je in het sociaal domein stopt, in het zorgdomein geld oplevert. Omdat we preventief werk verrichten. Dat laten de tools ook zien.”

Lees het volledige artikel op de website van Zorg+Welzijn (voor abonnees).

Meer weten? Lees het nieuwsbericht: Maak de impact van sociaal werk inzichtelijk met KPI-model en Impactkaart, bekijk de animatie over het KPI-model of meld je aan voor de ‘Ontwerp je eigen Impactkaart’ workshop.Beeld: Kaleidico via Unsplash