Nieuwsbericht

Betere toegang tot sociaaljuridische hulp: wat is er nodig?

6 december 2022 | 1 minuut lezen

Laagdrempelige sociaaljuridische ondersteuning. Maar ook: kwetsbaarheid en rechtvaardigheid. Wat betekent rechtsbescherming eigenlijk? Wat is ervoor nodig om rechtsbescherming lokaal te verbeteren? En wat kunnen sociaalwerkorganisaties en gemeenten hierin betekenen? Met deze vragen trapten Sociaal Werk Nederland en Divosa het project Robuuste rechtsbescherming op dinsdag 8 november jl. af in een online bijeenkomst.

Tijdens de bijeenkomst gaf Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zijn visie op rechtsbescherming: "Je denkt hierbij al snel aan juridische wandelgangen zoals bezwaar en beroep en rechters en advocaten. Maar rechtsbescherming gaat ook over burgers actief opzoeken wanneer ze hulp nodig hebben. Het moet duidelijk zijn op welke voorziening ze recht hebben en hoe ze dit kunnen aanvragen. Burgers moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijke behandeling van de overheid."

Vervolgens namen programmamanagers Ernst Radius van Sociaal Werk Nederland en Nikki Lübeck van Divosa de deelnemers mee in de plannen van het project. Lees het verslag in de bijlage onderaan deze pagina.
 

Robuuste rechtsbescherming is een project van Divosa en Sociaal Werk Nederland

Ben jij geïnteresseerd, wil je meedenken of meedoen in het lerend netwerk? Neem dan contact met ons op via rechtsbescherming@divosa.nl of kijk eens op de projectpagina: divosa.nl/rechtsbescherming


Lees meer