Nieuwsbericht

Uitnodiging congres provincie Zuid-Holland over inclusieve energietransitie

12 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Speciaal voor leden van Sociaal Werk Nederland in de provincie Zuid-Holland.

Op maandagmiddag 31 oktober a.s. organiseert de provincie Zuid-Holland in het provinciehuis in Den Haag het congres ‘Energie voor iedereen. We laten niemand in de kou staan’. Op de agenda staan de belangrijkste vraagstukken van een inclusieve energietransitie. Hoe realiseren we dat ook bewoners in een kwetsbare positie hiervan kunnen profiteren? Hoe zorgen we dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar is voor iedereen, in de komende winter en de jaren daarna? De bijdrage van het sociaal werk is hierin cruciaal. 

Mede namens de provincie Zuid-Holland nodigen we onze leden van harte uit om deel te nemen aan dit congres en de stem van het sociaal werk te laten horen.  

Samenwerking provincie en sociaal werk  
De provincie Zuid-Holland gaat voor een inclusieve energietransitie. Mede op basis van onderzoek van TNO zag men al vroeg in dat de kosten en baten van de energietransitie niet automatisch eerlijk worden verdeeld. Daarom heeft de provincie in 2020 twaalf pilots mede geïnitieerd om daar iets aan te doen. Uit de evaluatie vorig jaar bleek onder meer dat je alleen tot een inclusieve energietransitie kunt komen als je mensen en organisaties betrekt die goed thuis zijn in wijken met minder draagkrachtige bewoners. Daarvoor heb je dus onder meer sociaalwerkorganisaties en sleutelfiguren nodig. Zo is de samenwerking tot stand gekomen tussen provincie, het sociaal werk en uiteraard gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de energietransitie, zie ook een eerder artikel hierover op onze website. In diverse gemeenten – zoals Den Haag, Schiedam, Zwijndrecht, Capelle aan den IJssel en Alphen aan den Rijn – is het sociaal werk inmiddels betrokken bij de uitvoering van die energietransitie in nauwe samenwerking met de gemeenten en de provincie.  

Programma en aanmelden 
Het congres biedt goede voorbeelden en inspiratie, ontmoetingen en concrete handvatten waarmee gemeenten en uitvoeringspartners, zoals het sociaal werk, aan de slag kunnen. Keynote speaker is Sarita Bajnath, zij heeft veel ervaring met inclusiviteit en past dit steeds meer toe op de energietransitie. Hoe neem je alle stemmen mee in de discussie over klimaat en energie? Er zijn diverse workshops en je kunt op wijkexcursie in Den Haag. Het volledige programma vind je op deze pagina van de provincie Zuid-Holland. Aanmelden kan via deze link.   

Sociaal werk en klimaattransitie
Het kabinet investeert fors in de klimaataanpak, met onder meer een Nationaal Isolatieprogramma gericht op het isoleren van 2,5 miljoen (vooral slecht geïsoleerde) woningen tot en met 2030. Vanaf 2023 kunnen gemeenten hiervoor plannen indienen. De komende jaren wordt ruim 5 miljard euro uitgetrokken voor de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid in gemeenten en provincies. We moedigen onze leden aan om het gesprek aan te gaan over de rol die zij hierin kunnen vervullen; er zijn goede voorbeelden beschikbaar vanuit onder meer Groningen, Weesp, Arnhem, Utrecht en Zwijndrecht

Neem in geval van vragen contact op met Edwin Luttik.