Nieuwsbericht

Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland, reikt Hannie Schaftprijs 2022 uit

12 september 2022 | 2 minuten lezen

Maarten Krukkert, student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, heeft de Hannie Schaftprijs 2022 gewonnen met zijn werkstuk ‘Kunst in vluchtelingenkamp RIC op Lesbos (GR)’. De Hannie Schaftprijs behelst een geldbedrag van € 2.000,- en een beeldje ontworpen door kunstenares Truus Menger-Oversteegen, die samen met Hannie Schaft in het verzet heeft gezeten. De prijs werd uitgereikt door Lex Staal, directeur-bestuurder van Sociaal Werk Nederland.

Voor Lex Staal is de Hannie Schaftprijs een waardevol initiatief: ‘We vinden het als Sociaal Werk Nederland belangrijk dat jongeren kiezen voor een opleiding met sociaal engagement. Het liefst natuurlijk een studie sociaal werk, maar studenten met een andere maatschappelijk betrokken studie zijn ook heel hard nodig!’

Bewoners betrekken vluchtelingenkamp Lesbos
Maarten Krukkert heeft een educatief kunstproject in vluchtelingenkamp RIC (Reception and Identification Centre) op Lesbos in Griekenland opgezet. Hij wilde hiermee meer activiteiten bieden die de betrokkenheid van de bewoners van het kamp stimuleren. Maarten werkte in het project samen met de organisatie Movement on the Ground, een organisatie met de missie om vluchtelingenkampen veiliger te maken.  Maarten verbleef een half jaar in het vluchtelingenkamp op Lesbos en leverde een goede bijdrage aan de ontwikkeling en het leefbaar maken van het leven in het kamp. Dit deed hij vanuit de overtuiging dat ieder (jong) persoon recht heeft op de ontwikkeling van esthetiek, creativiteit, kritisch denken en reflectie door kunsteducatie.

Juryoordeel
De jury was zeer onder de indruk van Maartens betrokkenheid bij dit hele actuele maatschappelijke probleem. Maarten doet in zijn scriptie verslag van zijn persoonlijke zoektocht naar een manier waarop hij een bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid en empowerment van mensen in een nare soms uitzichtloze situatie. Met zijn zelfreflectie en artistieke vaardigheden in zijn actieonderzoek heeft hij laten zien wat hij met zijn kennis en kunde voor deze mensen kan betekenen. Met zijn aanpak heeft hij menselijkheid en empathie een plek weten te geven in een volledig verhard en verpolitiekt onderwerp. Zijn inspirerende persoonlijke zoektocht stimuleert en zet een ieder aan tot nadenken.

De andere genomineerden
De andere genomineerden waren Aryanne Abma en Suzanne Meursing, studenten Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo), Pedagogische Academie, met hun werk ‘De regenboogkoffer’, en Santiago Montemiranda Aguirre, student honours lab National Gross Happiness, Instituut voor Business, Marketing en Finance, met zijn werk ‘Social pressure on drop-outs and people without higher education degrees. Deze genomineerden ontvingen ieder een geldbedrag van €500,-.

Hannie Schaftprijs
Bij de Hanzehogeschool Groningen staan, naast goed onderwijs, de toepassing van onderzoek en interactie met de maatschappij centraal. De Hannie Schaftprijs is een prijs van de Hanzehogeschool Groningen die om het jaar wordt uitgereikt aan studenten die een eindwerkstuk hebben gemaakt, waaruit maatschappelijk engagement spreekt. De prijs is vernoemd naar verzetsstrijder Hannie Schaft.