Nieuwsbericht

Doe mee aan de Challenge Armoede 2022

25 augustus 2022 | 1 minuut lezen

Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worstelen met deze vraag. Jij ook? Doe dan mee met de Challenge Armoede, van maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober 2022. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je mensen in armoede en met schulden beter kunt helpen. De challenge is een initiatief van Movisie in samenwerking met Sociaal Werk Nederland, Associatie Wijkteams, Armoedecoalitie Utrecht en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

Structurele oorzaken
De Challenge Armoede geeft professionals, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en andere geïnteresseerden achtergrondinformatie en handvatten om armoede te signaleren en aan te pakken. Sommige mensen lopen een groter risico op armoede dan anderen. Maar onverwachte gebeurtenissen zoals een scheiding, stijgende energieprijzen en toenemende inflatie, laten zien dat ook andere groepen in Nederland kwetsbaar zijn. In de challenge wordt dit jaar extra aandacht besteed aan het agenderen van structurele oorzaken, zoals ontoereikende uitkeringen, het ingewikkelde toeslagenstelsel dat tot problemen leidt of gebrek aan betaalbare woonruimte. Een professional kan dan nog zo zijn best doen, maar bestaansonzekerheid vraagt ook om een aanpak van oorzaken op macroniveau.

Meer informatie en aanmelden
Op de website van Movisie vind je meer informatie en kun je je aanmelden voor de Challenge Armoede, die in de week van 10 tot en met 14 oktober a.s. plaatsvindt. Iedere deelnemer krijgt elke dag automatisch een korte opdracht toegestuurd. Meedoen kost je omgeveer een kwartier per dag. Op woensdag 12 oktober van 10.30 tot 12.00 uur wordt bovendien een online live Q&A georganiseerd over armoede en politiserend werken: wat is het en hoe doe je dat? Lees hier meer over deze Q&A.

Tip: ga de uitdaging samen met je collega’s aan! Schrijf je gezamenlijk in en bespreek de opdrachten in jouw team.

Meer activiteiten in de Week tegen Armoede
Wil je in deze week nog meer kennis opdoen? De Hogeschool Arnhem en Nijmegen organiseert van 10 tot en met 17 oktober 2022 de Week tegen Armoede. Met onder andere een Collegetour met wethouder Marjolein Moorman, een dialoogcafé in Nijmegen een symposium over kinderarmoede. Bekijk hier het complete programma.