Nieuwsbericht

Xtra-manifest aan álle Haagse politieke partijen

16 maart 2022 | 2 minuten lezen

Kim en Trees, inwoners van Den Haag, overhandigden vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen het manifest 'Verstevig het fundament, bevorder veerkracht en ga tweedeling tegen' aan Haagse politieke partijen. Ze deden dat samen met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Het manifest is een initiatief van sociaalwerkorganisatie Xtra.

Margo van Rheenen, raad van bestuur Xtra: “In dit manifest doen we de oproep: zet in op een meer structurele, integrale aanpak van de problematiek in kwetsbare wijken. In het manifest staan concrete voorstellen. We willen samen met de gemeente optrekken om, met de menselijke maat centraal, inwoners te helpen met wat vaak complexe, meervoudige problemen zijn.” Het manifest wordt kracht bijgezet met Haagse levenslopen, verfilmde ervaringsverhalen van Haagse inwoners.

Vanuit oproep vijftien burgemeesters
Het manifest is geschreven na aanleiding van de oproep vorig jaar van vijftien burgemeesters, waaronder Haagse burgemeester Jan van Zanen, om meer te investeren in kwetsbare wijken. Dit soort wijken kent Den Haag ook: plekken met een hoge concentratie van mensen die hulp en ondersteuning behoeven. De coronacrisis heeft de positie van veel kwetsbare inwoners verder onder druk gezet. Samen met maatschappelijke partners van de gemeente heeft Xtra daarom gekeken hoe de boodschap van de burgemeesters concreet vertaald kan worden naar wat er voor de inwoners in Den Haag nodig is.

Overhandigen manifest
Trees en Kim, ervaringsdeskundigen overhandigden het manifest samen Xtra en vertegenwoordigers uit het maatschappelijke veld. De Haagse inwoners vertelden de lijsttrekkers vanuit hun eigen ervaringen over hun Haagse levensloop, waarbij de in het manifest genoemde thema’s langskomen en waar de maatschappelijke organisaties impact op hebben gehad. Margo van Rheenen: “Wij zijn trots op deze stap die we in verbinding met onze samenwerkingspartners hebben gezet richting politiek. Deze verbinding houden wij vast na de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.”

Belangstelling vanuit de politiek
In de week van 7 maart hebben tien Haagse lijsttrekkers het manifest met vijf belangrijke thema's in ontvangst genomen: Robert van Asten (D66), Anne Mulder (VVD), Fatima Faïd (HSP), Robert Barker (Partij voor de Dieren), Judith Klokkenberg (ChristenUnie/SGP), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Hilbert Bredemeijer (CDA), Lesley Arp (SP), Richard de Mos (Groep de Mos/Hart voor Den Haag) en Martijn Balster, (PvdA, zie foto). De overige politieke partijen zullen het manifest digitaal ontvangen en worden uitgenodigd voor een gesprek.

Inspiratie? U kunt het manifest hier downloaden.