Nieuwsbericht

Kick-off van PREVENT: Integrale wijkgerichte preventie

10 maart 2022 | 1 minuut lezen

Gezondheid en welzijn hangen op allerlei manieren samen. Toch zijn gezondheidszorg en het sociale domein grotendeels gescheiden werelden. PREVENT, een onderzoeksgroep van tien lectoraten van Hogeschool Utrecht (HU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat daar verandering in brengen. Met een zogenoemde SPRONG-subsidie versterkt PREVENT de komende acht jaar de huidige kennisinfrastructuur voor interprofessionele samenwerking op het gebied van preventie in de wijk. De aftrap vond plaats in Utrecht, op 8 maart 2022. Sociaal Werk Nederland is consortiumpartner. 

De komende jaren staat de Nederlandse samenleving voor grote maatschappelijke uitdagingen die gezondheid en welbevinden van mensen onder druk zetten. PREVENT pakt gezondheidsverschillen bij de kern aan door integrale, wijkgerichte preventie en samenwerking te versterken. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en vele andere partners. 

Doel
PREVENT werkt aan het vergroten van de kwaliteit van (samen)leven in de stedelijke omgeving, door integrale wijkgerichte preventie op het snijvlak van gezondheid en welzijn te versterken. Samen werken we aan goede (onderzoeks)infrastructuur in wijken om uitdagingen rondom preventie aan te pakken. 

Resultaten
Gezondheidsverschillen zorgen dat niet iedereen dezelfde kansen heeft. Wij willen dat iedereen kan meedoen en ertoe doet. Daarom zetten we met dit project in op: 

  • Versterking van integraal werken tussen zorg en welzijn
  • Kennisuitwisseling tussen fieldlabs
  • Versterken van wijkgerichte preventie 

PREVENT brengt de intentie om de omslag te maken van cure naar care, en om integraler samen te werken in het sociaal domein alvast in de praktijk. 
PREVENT in het kort: zie ook de bijlage.