Nieuwsbericht

Inspiratie voor de gemeentelijke lobby!

24 februari 2022 | 1 minuut lezen

Hoe hebben welzijn en sociaal werk impact op urgente maatschappelijke kwesties: corona, armoede, wonen, eenzaamheid, de klimaatcrisis? En hoe kan dit klein en concreet worden gemaakt in de opgaven die gemeenten raken? Welke succesvolle en minder succesvolle aanpakken zijn er in gemeenten?
In deze conferentie, georganiseerd door het kennisplatform Utrecht Sociaal (kUS), de Welzijnstafel regio Utrecht, Amersfoort, Gooi en Vechtstreek en de VNG, gingen we op deze vragen in.

Onder leiding van Pieter Hilhorst (raadslid bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, voormalig Wethouder in Amsterdam en publicist in het sociaal domein) nam Isabel Joossen van de VNG ons mee in de propositie ‘De winst van het sociaal domein’, waarbij het draait om de drie pijlers: herstellen van bestaanszekerheid, het vergroten van kansengelijkheid en het makkelijker maken van gezond leven. Joossen is Beleidscoordinatie Publieke Gezondheid, Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg bij VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten).

Vervolgens werden negen pitches van ‘best practices’ in welzijn door sociaal werkers uit verschillende gemeenten vertoond. Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, gaf een reflectie op de propositie en de pitches. En Carrie Jansen (columniste) sloot af met een inspirerend en humoristisch betoog over het belang van sociaal werk. Het geheel werd in een paar prachtige tekeningen samengevat.

Alle opnames van pitches en presentaties, een schriftelijk verslag van de middag en de tekeningen kunt u via onze site downloaden of terugkijken.