Nieuwsbericht

Feestdagverlof tool voor 2022

3 december 2021 | 1 minuut lezen

In de CAO is niet uitgewerkt hoe het aantal uren feestdagverlof waarop een werknemer recht heeft, moet worden berekend. De meest logische en door de Sociaal Werk Nederland geadviseerde berekeningsmethode is de volgende. Voorafgaand aan het desbetreffende kalenderjaar wordt vastgesteld welke feestdagen op maandag tot en met vrijdag vallen.

Voor het jaar 2022 betreft dit zes feestdagen die op een doordeweekse dag vallen. Het feestdagverlof bedraagt 7,2 uur per dag. Een werknemer met een dienstverband van 36 uur heeft in 2022 dus recht op 43,2 uur (6 x 7,2 uur) feestdagverlof. Dit wordt voor werknemers met een parttime dienstverband naar rato berekend. Er vindt afronding plaats tot 1 decimaal achter de komma.

Bij feestdagverlof is er geen sprake van opbouw, maar van een recht op (naar rato van het dienstverband) het aantal feestdagenverlofuren in een jaar voor zover die feestdagen niet op een zaterdag of zondag vallen. Het feestdagverlof is niet hetzelfde als bovenwettelijk vakantieverlof.

Om u te helpen met het berekenen van het feestdagverlof, heeft JZO een excelbestand gemaakt. Als u een JZO-abonnement heeft, kunt u verdere vragen over de regeling of over de tool stellen via het JZO-aanmeldsysteem.