Nieuwsbericht

Coronamaatregelen en gevolgen voor sociaal werk

15 september 2021 | 1 minuut lezen

UPDATE: Coronatoegangsbewijs niet verplicht in dorps- en buurthuizen. Kort gezegd komt het er op neer dat vanaf 25 september het coronatoegangsbewijs niet verplicht is in dorps- en buurthuizen. Dit betekent dat toegang tot een dorps- en buurthuis niet onder de coronatoegangsbewijs-plicht vallen. Lees hier het hele bericht.

Het demissionaire kabinet kondigde in de persconferentie van 14 september enkele versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Deze versoepelingen gelden ook voor evenementachtige activiteiten en locaties van alle vormen van het sociaal werk. Dus voor bijvoorbeeld buurthuizen, wijkcentra en jeugdhonken. Inclusief alle activiteiten voor jongeren, ouderen of andere specifieke doelgroepen. Het ministerie van VWS heeft dit op ons verzoek expliciet bevestigd. De maatregelen gaan op 25 september in. 

Evenementachtige activiteiten
Dat betekent concreet dat dit soort activiteiten die buiten georganiseerd worden niet meer beperkt zijn tot 75 personen. Binnen-activiteiten zonder placering zijn nog wel beperkt: in dat geval kan slechts tot 75% van de maximale capaciteit benut worden. Het betreft dus optredens, voorstelingen en inloopactiviteiten. Besloten activiteiten kunnen gewoon vervolgd worden als eerder in beleid omschreven. Aangeraden wordt sowieso nog wel rekening te houden met de basis-veiligheidsadviezen.

Coronapas
De coronapas geldt ook voor evenement-achtige activiteiten georganiseerd door het sociaal werk waar jongeren aan deelnemen. Jongeren moeten in dat geval de coronapas of een recent testbewijs tonen om toegang te krijgen.

Naar aanleiding van vragen van leden hebben we het ministerie voorgesteld coronarandvoorwaarden rond jongerenwerk gelijk te trekken met regelingen voor het onderwijs, maar aan dit verzoek heeft het ministerie nog geen gehoor gegeven.

Voor alle duidelijkheid vermelden we dat deze nieuwe regeling geldt voor evenement-achtige activiteiten. Het organiseren van besloten bijeenkomsten voor kwetsbare groepen was tijdens de lockdownperiode al mogelijk en blijft dat ook nu. Sociaal werk is en blijft immers een cruciaal beroep.

Wij blijven graag op de hoogte van uw ervaringen en knelpunten zodat wij eventuele problemen kunnen inbrengen bij het ministerie. Mail naar info@sociaalwerk.nl U vindt de actuele corona-informatie van de rijksoverheid hier.

Lid wordenContact