Nieuwsbericht

Podcast: zo versterk je veerkracht van jongeren

8 juni 2021 | 2 minuten lezen

Het platform JEP maakt een nieuwe podcastreeks over het thema veerkracht, in samenwerking met Stijn Sieckelinck van de Vrije Univeriteit.

In de podcastreeks van totaal 6 afleveringen spreekt Simon Mamahit met verschillende professionals en vrijwilligers uit het sociaal domein over het versterken van veerkracht bij jongeren. De eerste aflevering gaat over Stichting FORMAAT in Rotterdam. Theaterpedagoog Luc Opdebeeck en acteur en workshopbegeleider Yassine Kacir vertellen hoe zij theater inzetten om jongeren een stem geven in de wijk om zo de situatie in hun wijk te veranderen.

Hoe het startte: Charlie Hebdo in Crooswijk
Na de aanslag op het kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs in 2015 nam de polarisatie in Rotterdam toe. Om hierover met inwoners in gesprek te gaan, ontstond het idee van stadsdialogen. Jongerenwerkers van sociaalwerkorganisatie DOCK wendden zich tot stichting FORMAAT. Het resultaat? Crooswijkse jongeren die op het podium hun zorgen en ervaringen delen. En invloed uitoefenen om hun situatie in de wijk te veranderen.

Als jongeren geweld in het openbaar vervoer naspelen in het theater, dan leidt dat tot reflectie op sociale vraagstukken, vertelt Opdebeeck in de podcast. Bij de mensen die toneelspelen, bij de mensen in de zaal. De grote vraag: wat zou jij doen in zo’n situatie? 

Theater, de werkelijkheid en de dialoog
In Platform JEP de podcast vertellen theaterpedagoog Luc Opdebeeck en acteur en workshopbegeleider Yassine Kacir hoe dat werkt. Deze podcast is de eerste in een reeks van zes. Allemaal gebaseerd op casussen uit het boek Dream Teams van Femke Kaulingfreks en Stijn Sieckelink.

De eerste aflevering staat nu online. De volgende afleveringen komen vanaf begin september online. Het nieuwsbericht over de podcast én een link naar de podcast vinden jullie hier.

De podcast is te beluisteren (of te zien) op de volgende platforms:

Sociaal Werk Nederland is partner van Platform JEP. 

Lid wordenContact