Nieuwsbericht

Na Winter Games nu ook Summer Games

15 april 2021 | 3 minuten lezen

55.000 jongeren maakten gebruik van de gratis activiteiten van de Winter Games. Deze werden in de periode van half december tot en met eind februari door het hele land georganiseerd. Corona beperkt jongeren steeds meer. Perspectief en positieve afleiding is ook de komende zomer hard nodig. Reden voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) om gehoor te geven aan de oproep van de organisatie om het succesvolle initiatief te verlengen naar de Summer Games. Daarbovenop steunt de Nationale Postcode Loterij het initiatief met € 1 miljoen zodat nog meer jongeren in beweging kunnen worden gebracht.

 

Een positieve impuls voor jongeren
Sociaal Werk Nederland, de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation besloten eind vorig jaar de handen ineen te slaan om jongeren in aandachtswijken een positieve impuls te geven tijdens de donkere wintermaanden door extra sport- en spelactiviteiten te faciliteren. Door de coronapandemie is 80% van de jongeren minder gaan bewegen, terwijl vier op de vijf jongeren structureel al te weinig beweegt. Daarnaast geeft de helft van de jongeren aan zich gespannen of zelfs gestresst te voelen en krijgen jongeren vooral te horen wat er nu allemaal niet meer mag of kan. Door de gratis activiteiten in de wijk kregen jongeren de kans elkaar te ontmoeten en konden jongerenwerkers weer verbinding maken met jongeren: voor vervolgactiviteiten én hulp en ondersteuning. 

Samen sporten, bewegen en ontmoeten
De Winter Games hebben laten zien dat de behoefte aan samen sporten, bewegen en ontmoeten - vooral in wijken waar dit niet vanzelfsprekend is - groot is. Daarom hebben Sociaal Werk Nederland, de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation een dringende oproep voor verlenging naar de Summer Games gedaan. Begin maart boden enkele jongeren een petitie aan op het Binnenhof aan Attje Kuiken (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD) en publiceerden de drie initiatiefnemers een korte documentaire over het belang en de impact van de Winter Games met daarin onder andere hoogleraar neuropsychologie, Erik Scherder.

Van Winter Games naar Summer Games
Dankzij de financiële steun van het ministerie van VWS en de Nationale Postcode Loterij komt die verlenging er nu. “We zien dat jongeren veel mentale druk ervaren door de coronacrisis.”, zegt staatsecretaris Blokhuis. Met het Steunpakket Welzijn Jeugd steunt het ministerie landelijke initiatieven die aansluiten bij de behoeften van jongeren op het gebied van hun sociaal en mentaal welzijn in coronatijd, waaronder de Summer Games.

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij : “Met onze bijdrage kunnen kwetsbare jongeren door middel van sport, bewegen en ontmoeten door een moeilijke periode geholpen worden. We vinden het van groot belang dat de Summer Games hen de nodige positieve impuls geeft die ze zo goed kunnen gebruiken. Wij zijn erg blij dat wij dit dankzij onze trouwe deelnemers mogelijk kunnen maken.”

Inschrijfronden geopend!
De Summer Games starten vanaf de meivakantie en lopen door tot en met de herfstvakantie en richten zich voornamelijk op extra sport- en spelactiviteiten voor jongeren van 13 tot 27 jaar in de doelgebieden van de drie initiatiefnemers. Er volgen verschillende inschrijfronden om zo alle geïnteresseerden de mogelijkheid te bieden deel te nemen. Vanaf vandaag kunnen partijen een aanvraag indienen voor de eerste ronde via de website van de Summer Games:  www.summergames2021.nl.

Verder lezen? Zie de artikelen

Lid wordenContact