Nieuwsbericht

‘Stuk voor stuk powervrouwen’; documentaire over vrouwelijke nieuwkomers op zoek naar werk

12 april 2021 | 1 minuut lezen

‘Stuk voor stuk powervrouwen; het verhaal van K!X Works’. Zo heet de korte documentaire van Movisie  over Douaa en Tabarak, twee nieuwkomers die na hun vlucht naar Nederland werken aan een nieuwe toekomst. Dankzij het project K!X Works slagen ze erin een baan te vinden.

Douaa Assaf en Tabarak Darwish kwamen allebei zo’n vijf jaar geleden uit Syrië naar Nederland. Inmiddels zijn ze statushouders en bezig zich hier te settelen, elk met hun gezin. Net als de andere deelnemers werken ze met wilskracht en doorzettingsvermogen ieder aan hun eigen droom: het bemachtigen van een baan.

K!X Works van Movisie ondersteunt hen daarbij. Dat in de documentaire vrouwelijke nieuwkomers centraal staan, is niet toevallig. Gemeenten focussen vaak op de arbeidsparticipatie van mannelijke nieuwkomers, terwijl veel vrouwen vaak minstens zoveel ambitie en potentie hebben.

Bruikbaar voor gemeenten en onderwijs
De film maakt duidelijk wat K!X Works gemeenten te bieden heeft die ook aan de slag willen gaan met de arbeidsparticipatie van statushouders. Daarnaast is de documentaire prima bruikbaar voor bijvoorbeeld professionals en vrijwilligers die werken met nieuwkomers, en voor docenten en studenten in het hbo- en mbo-onderwijs.

Wat is K!X Works?
K!X Works helpt nieuwkomers door direct of via de juiste opleiding of vrijwilligerswerk een betaalde baan te krijgen. Ze komen in contact met de arbeidsmarkt via gastlessen en bedrijfsbezoeken. Ondertussen bouwen ze aan een netwerk, en werken ze aan hun beroepsoriëntatie en opleidingskeuze.

K!X Works is een welkom antwoord op de behoefte van de overheid en de maatschappij om nieuwkomers snel te laten participeren in de samenleving. Aan het einde van het traject ontvangen de deelnemers een certificaat.

Wie doen er mee?
Jongeren en jongvolwassenen met een migratieachtergrond (nieuwkomers), vluchtelingen uit oorlogsgebieden en Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s).

  • Meer weten over empowerment van statushouders en het bevorderen van hun arbeidsparticipatie?
  • Geïnteresseerd in de mogelijke inzet van K!X Works in jouw gemeente?
    Kijk op www.movisie.nl/kixworks
Lid wordenContact