Zaanstad

Zaanstad

De gemeente Zaanstad heeft al in een vroeg stadium voorgesorteerd op de decentralisaties. Zo zijn al snel hoofdaannemers van de sociale wijkteams geselecteerd. Het bestek van de gemeente onderscheidt zich in positieve zin van die van andere gemeenten. Aanbieders worden afgerekend op resultaten, maar krijgen de ruimte om te experimenteren met verschillende manieren waarop ze deze resultaten bereiken.

Bureaucratische rompslomp wordt vermeden door intensieve contacten tussen de ambtenaren (van bijvoorbeeld de sociale dienst) en sociaal werk. Discretionaire ruimte wordt gebruikt om professionals de ruimte te geven, en verantwoording wordt achteraf gedaan. 

In Zaanstad werken onder andere de volgende lidorganisaties:
St Peutersaen en Dock.

In Zaanstad is de afgelopen jaren een ontwikkeling ingezet, vanuit de organisatie, maar ook vanuit medewerkers zelf: leren staat op de kaart! Ze ontwikelen dat verder aan de hand van een aantal initiatieven en methoden, zoals de ontwikkelde leerweg Leren, Lef en Leiderschap. Maar ook de Summerschool en het Talent Ontwikkel Programma. Daarnaast is samen met de jeugdteams en wijkteams een leerlijn opgezet waarin écht samengewerkt wordt op basis van urgentie, gedeeld belang en gedeelde noodzaak.

Terug naar overzicht 10 Gouden Gemeenten >

Lid worden