Vlaardingen

Vlaardingen

Vlaardingen onderscheidt zich in positieve zin door een heldere visie op preventie en de rol voor sociaal werkers in de transitie en transformatie. Door zorg goedkoper in te kopen wordt door de gemeente geld vrijgespeeld voor investeringen in de zogenaamde nulde en eerste lijn.

Gemeente en maatschappelijke organisaties delen een visie en geven samen vorm aan veranderingen in het sociaal domein. Hierbij is echt sprake van partnerschap. De gemeente voert weliswaar regie en denkt mee, maar geeft maatschappelijke organisaties de benodigde ruimte en verantwoordelijkheid in de (vernieuwende) uitvoering.

Samen met Schiedam en Maassluis testte Vlaardingen de afgelopen twee jaar in een proeftuin het nieuwe jeugdstelsel al in de praktijk. Een van de successen uit deze proefperiode is het werken met een ondersteuningsteam. Dit team bestaat onder meer uit een gezinsspecialist op school die korte lijntjes heeft met het sociale wijkteam. Dit garandeert snelle en integrale hulp voor gezinnen die dat nodig hebben. Sociaal werk heeft de coördinatie van wijkteams in handen, waardoor professionals door de sector zelf worden aangestuurd, niet door de gemeente.

In Vlaardingen werken onder ander de volgende lidorganisaties:
Minters en Senioren Welzijn.

 

Terug naar overzicht 10 Gouden Gemeenten >

Lid worden