Ambassadeurs Kirsten Jansma & Moniek Duyzings

Kirsten Jansma & Moniek Duyzings

Sociaal werkers Kirsten Jansma en Moniek Duyzings zijn twee energieke hoofdleidsters van de Stichting peuterspeelzalen Koggenland, West-Friesland, Noord-Holland. Een peuterspeelzaal is zeer veel meer dan een plek om leuk te spelen. Kirsten en Moniek werken als aandachtfunctionaris kindermishandeling, zorgcoördinator en partner van het CJG nauw samen met de centra voor jeugd & gezin; ze signaleren huiselijk geweld, betrekken ouders bij de opvoeding en stimuleren zo ook hun participatie. Pedagogisch werk & VVE als basis voor goed burgerschap en een goede schoolstart.

Veel méér dan alleen een speelplek
‘Aan hoe een kind speelt kun je zo ontzettende veel zien. Gaat het lekker zijn gang? Zoekt het makkelijk contact? Hoe dan, en met wie? Gaat het conflicten uit de weg, of is het juist de aanstichter? Zo hadden we Mara, die er altijd als de kippen bij was om speelgoed af te pakken van andere peuters. Dat maakte haar bepaald niet geliefd. Van haar oma hoorden we dat haar moeder haar handen vol had aan haar vijf kinderen en een boze ex die zijn alimentatie vaak niet betaalde. En Mara is de jongste…

We hebben een maatschappelijk werker ingeschakeld, die ervoor heeft gezorgd dat de lucht tussen de ouders is opgeklaard. Dat merkten we vrijwel meteen aan Mara.

Zo zie je hoe belangrijk het is dat je als peuterleidster een goed beeld hebt van de sociale omgeving van je peuters. En daarom spreken we dagelijks met ouders, opa’s en oma’s, ooms en tantes, broertjes en zusjes. Met in je achterhoofd: is er misschien een ontwikkelingsstoornis, een taalachterstand, een gezinsprobleem? Wordt het tijd om een collega sociaal werker in te schakelen of een zorgprofessional? En als leidsters sparren we natuurlijk ook met elkaar.

De truc is echt dat je tijdig aan de bel trekt als je ziet dat een peuter zich anders ontwikkelt dan de meeste anderen. Dat hoeft trouwens helemaal niet erg te zijn, maar als er wél iets aan de hand is kun je er maar beter vroeg bij zijn. Zo besparen we kinderen en ouders veel ellende, en de samenleving veel geld.’

‘Als je tijdig kunt bijsturen bespaar je kinderen en ouders vaak veel ellende. En de samenleving handenvol geld.’ 

Meer over Moniek en Kirsten en hun werk:

Hiernaast is de poster van Kirsten en Moniek te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier. 

Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >   

Lid worden