Ambassadeur Sadia El Benjahi

Sadia El Benjahi 

Sociaal werker Sadia El Benhaji is een ondernemende opbouwwerker in Almere. Ze werkt voor welzijnsorganisatie de Schoor, maar is ook lid van het wijkteam. Sadia brengt altijd weer bewoners samen die iets zouden kunnen opzetten waardoor ze elkaar helpen via dat sociaal netwerk. Vorig jaar organiseerde ze een Repair-Yourself-Café, ter versterking van de eigen kracht. Ze werkte voor het P-team voor oa participatie & emancipatie van vrouwen en beheert een wijkwinkel.
 

Ik maak contact uit compassie

‘Ik ga de wijk in, daar hoor je wat mensen bezighoudt. Beschaamd vertellen ze me bijvoorbeeld over de armoede waarin ze leven, over de dagelijkse stress die dat geeft. Ik probeer hen altijd het gevoel te geven dat ze er wel degelijk toe doen. En ik spoor hen aan om na te denken over hun talenten. En dat lukt, als je hen maar laat merken dat je er voor hen bent.
Neem Saskia. Op straat raakten we aan de praat. Ze leefde van heel weinig geld en had totaal geen vertrouwen meer in de hulpverlening. Maar wat bleek? Ze kon heel creatief omgaan met geld en wilde graag iets betekenen voor anderen met een minimaal budget. Toen heb ik haar in contact gebracht met het buurthuis.
Samen met andere buurtbewoners organiseert ze nu wekelijks allerlei activiteiten. Zo is er een hechte groep ontstaan. De rest van de buurt blijft op de hoogte dankzij de facebookpagina die Saskia en Eva hebben aangemaakt voor het buurthuis. Eva had vroeger een fulltimebaan. Toen ze werkloos werd kwam ze in een gat terecht, tot ze beheerder werd van het buurthuis. ‘Daardoor heb ik mijn leven weer terug,’ zegt ze.
En dan hebben we Jan nog. Hij is kok, maar heeft nu een bijstandsuitkering. Samen met Saskia zorgt hij wekelijks voor  een warme lunch in het buurthuis.
De rode draad? Breng mensen met elkaar in contact. Geef hen de kans hun kwaliteiten in te zetten, zodat ze hun eigenwaarde terugvinden. Dat is leuker, duurzamer en veel goedkoper dan specialistische zorg!’

 "Elke dag nodig ik bewoners uit om na te denken over hun talenten. Als je hen vertrouwen geeft en mee veert met hun tempo, zie je ze opbloeien."

Meer over Sadia en haar werk:

De poster van Sadia is hiernaast te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier.
Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >

Lid worden