Ambassadeur Reiny van der Giezen

Reiny van der Giezen

Sociaal werker Reiny van der Giezen werkt voor Welstad, een van de sociaalwerkorganisaties van de Tinten Welzijnsgroep in Stadskanaal.
Ze richt zich op het versterken van kwetsbare ouderen zodat ze veilig en prettig langer thuis kunnen blijven wonen. Ze komt bij ouderen thuis en helpt hen de regie te nemen en hun zelfredzaamheid te vergroten; dan gaat het vooral om het opbouwen van een netwerk, het ondersteunen van mantelzorgers en het organiseren van mogelijkheden tot ontmoeting.

Steeds de balans vinden
‘Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. En dat gaat ook, als je ze helpt om steeds de balans te vinden tussen wat nog wel kan en waar ze beter hulp bij kunnen vragen. Dat samen uitzoeken, dat is de essentie van mijn werk. Dat betekent dat ik hen thuis bezoek en hun vertrouwen win, wat bij ouderen vaak niet van de een op de andere dag gaat.
Zo kwam ik bij een mevrouw van eind tachtig die in haar eentje in een groot vrijstaand huis woont. Veel familieleden zijn overleden en ook haar vriendenkring dunt uit. Ze mist het contact met anderen enorm, maar het lukte haar niet om daar een oplossing voor te vinden.
Of die oude meneer die nog alles zelf wil doen. Maar ‘s morgens ging hij daar zo voortvarend mee aan de slag dat hij de rest van de dag uitgeteld was.
En na een signaal van buren kwam ik bij een ouder echtpaar. Zij dementeert, hij verzorgt haar volledig. Hij trekt dat niet meer, maar durft geen hulp te vragen.
Wat ik dan doe? Samen op een rijtje zetten wat er aan de hand is en wat iemand feitelijk wil. Dan zo nodig familie en buren inschakelen, of een vrijwilliger die de oudere even op sleeptouw neemt, of blijvend bepaalde taken uitvoert. En soms moet er ook een zorgprofessional bij komen. Het is dus puzzelen: de juiste stukjes bij elkaar leggen zodat iemand weer verder kan.’

‘Samen met ouderen uitzoeken wat iemand kan en waarbij hulp van anderen nodig is. Die balans vinden, dat is het mooie van mijn werk.

Meer over Reiny en haar werk:

Hiernaast is de poster van Reiny te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier.

Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs > 

Lid worden