Ambassadeur Mark Neijssel

Mark Neijssel 

Sociaal werker Mark Neijssel is maatschappelijk werker. Hij werkt bij welzijnsorganisatie Kwadraad in Zoetermeer. Hij zit in het wijkteam, doet 1:1 coaching, maar werkt ook met groepen. Hij zette SamenDoenZoetermeer op: een online community/zelfhulpgroep voor bewoners met schulden. En hij geeft bv weerbaarheid op school. Schakelen met bewoners, verbindingen maken, duwtje geven: het zit Mark in het bloed.

Het draait om vertrouwen
‘“Stop! Dit is mijn grens!” Zo heet de training die ik geef aan de bovenbouw van de basisschool. Het gaat onder andere over faalangst en assertiviteit en is bestemd voor leerlingen die op dat gebied extra aandacht kunnen gebruiken. Neem Josje, een stoer meisje dat graag in bomen klimt en op voetbal zit. Maar in de klas is ze soms druk en hinderlijk voor anderen.

Na de laatste trainingssessie kwam Josje naar me toe. Ze wilde met me praten, al kostte dat haar duidelijk moeite. Toen begon ze te vertellen over haar ouders die vaak ruzie hebben. Over haar moeder die er regelmatig tussenuit knijpt. Dat ze daardoor vaak alleen thuis is met haar 18-jarige broer, die dan snel kwaad wordt en haar slaat. “Met de gesp van zijn riem,” fluisterde ze. Diep treurig natuurlijk, maar ik was blij dat ze me dankzij de training in vertrouwen durfde te nemen. Samen bedachten we hoe we de vertrouwenspersoon binnen haar school konden inschakelen.

Josje is maar een van de vele kinderen, volwassenen en ouderen die profiteren van wat mijn collega’s en ik samen met vrijwilligers en buurtbewoners allemaal doen. Van het Buurtvaderproject tot het Zakgeldproject, van “Bakje troost” tot “Uitkomen met inkomen.”

'Weet je wat het is? Het sociale kapitaal ligt op straat, het woont om de hoek. Maar je moet het wel aanboren en het voor je laten werken.’ 

Meer over Mark en zijn werk:

Hiernaast is de poster van Mark te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier.

Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >   

Lid worden