Ambassadeur Lody Lasamahu

Lody Lasamahu
 

Sociaal werker Lody Lasamahu, is ambulant jongerenwerker/jongerencoach bij welzijnsorganisatie Rijnstad in Arnhem. Hoe ziet jeugdhulp anno 2015 eruit? Wat doe je met kwetsbare, werkloze, kansarme jongeren? Hoe ga je om met radicalisering? Jongerenwerk lijkt simpel: praatje maken op straat. Maar dat is part of the strategy.

Geef ze de kans en de ruimte
‘Veel jongeren komen uit zichzelf graag naar een jongerencentrum, andere hangen het liefst op straat. Daar zoek ik hen op en leg het eerste contact. Dat begint met een praatje maken, aansluiten bij hun wereld. Pas na een paar gesprekken kun je doorvragen: hoe gaat het thuis, hoe zit het met school, met werk, wat doe je in je vrije tijd?

Het mooie van dit werk? Mijn brugfunctie: ik ben een schakel tussen de jongere en de maatschappij. Als ik op hun terrein kom, moet ik me flexibel en creatief opstellen. Het gaat erom dat je ze de kans geeft hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Daarom hebben we nauwe contacten met bijvoorbeeld het Leerpark Presikhaaf; die doen beroepsonderwijs en daar kunnen jongeren aan de slag met techniek, koken, computers en sport en spel. We werken ook samen met Vitesse en de Boksacademie. Daardoor is een van onze jongens nu Nederlands kampioen boksen in zijn leeftijdsklasse.

Maar feitelijk hebben we veel meer kampioenen. Neem Barto. Groot en luidruchtig, maar eigenlijk geen kwaaie jongen. Wel makkelijk beïnvloedbaar. Ik heb hem los kunnen weken uit het groepje verkeerde vrienden waarmee hij optrok. Via het Leerpark is hij erachter gekomen dat hij zichzelf wel in de keuken van een restaurant ziet staan. Dus gaat hij aan een koksopleiding beginnen.

En dat is precies waarvoor je het doet: dat een jongere echt een ommezwaai maakt, meer zelfvertrouwen krijgt en boven zijn oude ik uitstijgt. Prachtig toch?’ 

‘Het mooiste is als je ziet dat een jongere echt een ommezwaai maakt en een nieuwe weg inslaat. Daar doe je het voor.’ 

Meer over Lody en zijn werk:

Hiernaast is de poster van Lody te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier.

Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >  

Lid worden