Ambassadeur Kim Baesjou

Kim Baesjou  

Sociaal werker Kim Baesjou is schoolmaatschappelijk werker bij welzijnsorganisatie De Lumens Groep in Eindhoven. Daarnaast is ze relatiemanager digitale innovatie en Projectleider Jouw Hulp Online. Jongeren en online hulp zijn de toekomst.

Alle sociaal werkers online!

‘De afgelopen 15 jaar heb ik heel wat namen gehad: maatschappelijk deskundige, woonbegeleider, schoolmaatschappelijk werker, jeugd- en gezinswerker, gezinsbehandelaar. En nu dus sociaal werker. Maar hoe het ook heet, mijn motto blijft hetzelfde: maakt het probleem niet groter dan het is! En het mooiste is als blijkt hoeveel impact je tussenkomst heeft gehad. Dat je later van een jongere terug hoort hoe veel het hem heeft geholpen.
Mijn missie nu? Alle sociaal werkers op internet. Soms als vervanging voor persoonlijk contact, maar vaak als aanvulling erop. Met een online zelftest kun je bijvoorbeeld de beginfase overslaan.
Ik heb flink geëxperimenteerd met wat ik aan digitale middelen kon vinden. Van hotmail en msn naar Facebook, WhatsApp en digitale dossiers. Ik moet er niet meer aan denken om zonder onlinemiddelen te werken. Hoe maak je dan een afspraak of heb je even snel contact? Ooit werkten we met terugbelbriefjes op je postvak. Ja echt, zo’n ding met brieven erin en zo… 
We weten nu dat een kwart van de jongeren niet meer telefoneert, al hun communicatie gaat online. Voor een sociaal werker is contact met je doelgroep het allerbelangrijkste! Dus we moeten online willen zijn, vind ik. Ouderen zijn trouwens ook veel digivaardiger dan altijd maar wordt aangenomen. Maar je moet natuurlijk wel de moeite nemen om ze uit te leggen hoe een tablet werkt. Gelukkig vind je daar altijd wel vrijwilligers voor.'

‘Online hulpverlening heeft de toekomst, daar gaan  sociaal werkers echt heel veel profijt van hebben.’

Meer over Kim en haar werk:

De poster van Kim is hiernaast te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier.
Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >

Lid worden