Ambassadeur Jenny Zwijnenburg

Jenny Zwijnenburg

Sociaal werker Jenny Zwijnenburg was participatiemakelaar bij sociaalwerkorganisatie Dock in Rotterdam. Ze werkte onder meer met de nieuwe kwetsbare groepen die zich moeten zien te redden in de wijk: GGZ-cliënten, kwetsbare ouderen, mensen met een laag IQ. Jenny ontwikkelde zelf een nieuwe vorm van opbouwwerk en blended hulpverlening. Ze is bovendien Sociaal werker 2014.
Update Jenny Zwijnenburg 2019: Jenny werkt nu als ZZP-er en eigenaar van Aan-Een; ze ontwikkelde haar methodiek Vangnetwerken verder. En zoekt samen met Sjef van der Klein en VWS naar de beste aanpakken voor ouderen.

‘Je moet mensen verleiden.’
‘De kunst van het werken met kwetsbare, geïsoleerde mensen? Je moet ze verleiden om de deur uit te komen. Elke dag probeer ik Rotterdammers in Charlois zover te krijgen dat ze letterlijk en figuurlijk met hun talenten voor de dag komen. En dat kan, als je ze laat zien dat anderen daar iets aan hebben. En omgekeerd. Neem Richard; hij heeft een verstandelijke beperking en is lang verslaafd geweest. Maar gek genoeg is hij dol op schoonmaken. Toen ik dat ontdekte heb ik hem in contact gebracht met een echtpaar dat moeite had hun huis netjes te houden.

Nu helpt hij hen met schoonmaken. Als dank daarvoor krijgt hij zakken met kleding. Een deel daarvan gebruikt hij zelf, een ander deel brengt hij naar Bertha. Bertha heeft psychische problemen en ze mijdt zorg als het even kan. Toch is ze de drijvende kracht achter het maken van pakketten met tweedehands babykleertjes voor zwangere vrouwen zonder geld. Zo kom ik elke dag mensen tegen die met een klein duwtje een verrassend sterk steunnetwerk vormen.

En dat is ook precies het bijzondere van mijn werk: kwetsbare mensen een plek geven in dit soort netwerken. Tegelijkertijd houd ik steeds in de gaten hoe het met ‘mijn mensen’ gaat. Redden ze het? Zo maak ik het mogelijk dat mensen voor elkaar zorgen en er minder dure specialistische zorg nodig is. In die zin ben je als sociaal werker sociaal miljonair!’

‘Elke dag probeer ik kwetsbare, geïsoleerde mensen zover te krijgen dat ze met hun talenten voor de dag komen en elkaar helpen. Dat lukt verrassend goed.’

Meer over Jenny en haar werk:

De poster van Jenny is hiernaast te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier.

Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >  

Lid worden