Ambassadeur Dave Pepels

Dave Pepels

Sociaal werker Dave Pepels is maatschappelijk werker; hij werkt outreachend en heeft in het Eropaf-team veel te maken met huiselijk geweld, crisisinterventies, huisverbod. Hij werkt voor Stichting Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg. De asielzoekerscentra en vluchtelingenkwesties vallen ook onder zijn taken.

Eerst rust en veiligheid scheppen

‘Het is eerder een 24/7- dan een 9-tot-5-baan. Soms word ik in het weekend opgeroepen om een ontwricht gezin bij te staan. Laatst ging het om een moeder met borderline en een vader die werkloos is. En twee kinderen die wekelijks meemaken dat hun moeder wordt afgetuigd.

Dus het eerste wat ik doe is proberen het vertrouwen te winnen van alle vier, zodat ik van daaruit meer rust en veiligheid kan creëren. Vervolgens breng ik langzaam maar zeker in kaart hoe de vork in de steel zit. Op basis van alle verhalen maak ik voor ieder gezinslid een plan van aanpak, dat aansluit bij het formele en het informele netwerk rond het gezin. Cruciaal is dat ouders en kinderen zelf de regie en het beslissingsrecht houden. Zonder dat werkt het niet, dan krijg je nooit een duurzame oplossing.

Ondertussen zijn we vier maanden verder. Vader is weer thuis en heeft werk. Dankzij de goede samenwerking met het gezin zijn de kinderen niet uit huis geplaatst. Ze halen hogere cijfers en gaan allebei naar een sportclub. Moeder ziet beter wat haar beperking in de praktijk betekent en de anderen kunnen daar beter mee omgaan. Ook financieel gaat het beter. Meestal is het dus gewoon weer gezellig aan tafel.

Eigenlijk is iedereen stomverbaasd dat er in zo snel zo veel is bereikt. En dat is natuurlijk niet alleen mijn verdienste, maar ook die van andere professionals, familie, vrienden en buren, en in de eerste plaats van het gezin zelf. Maar ik ben wel blij dat ik die zondagmiddag mijn telefoon heb opgenomen.’

‘Iedereen staat versteld dat er zo snel zo veel is bereikt. Vader werkt, moeder begrijpt meer van haar ‘borderline’, de kinderen halen hogere cijfers. Er vallen geen klappen meer…’ 

Meer over Dave en zijn werk:

De poster van Dave is hiernaast te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier. 

Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >  

Lid worden