Ambassadeur Cliff Oosterling

Cliff Oosterling

Sociaal werker Cliff Oosterling is Sociaal raadsman en maakt deel uit van het (Vroeg)eropafteam van MaDi Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Zuidoost. Meldingen van wijkteams over ontruimingen en bewoners die zorg mijden brengen hem letterlijk achter die voordeur. Participatie is een brug te ver als je diep in de schulden zit en bijvoorbeeld psychische problemen hebt. MaDi werkt samen met bedrijven tegen schulden.

 

Een schuld komt nooit alleen

‘Mensen met schulden hebben het vaak op meerdere levensterreinen moeilijk. Dan zie je een opeenstapeling van problemen met werk, relaties, opvoeding, sociale contacten. Zelf ben ik nu vooral bezig met het materiële aspect van de hulpvraag. Want wil je dat ze hun andere problemen oplossen, dan moet je ook echt iets aan hun schulden doen, dat blijkt steeds weer.

Onlangs ging ik op huisbezoek bij iemand met een huurschuld van twee maanden. Zoals wel vaker was het een man die in zijn woonkamer stapels ongeopende post had verzameld. Hij kwam niet uit met zijn uitkering en door zijn hoofdpijnaanvallen had hij niet de fut om zijn administratie bij te houden.
Samen hebben we zijn inkomsten en uitgaven bekeken. We hebben een betalingsregeling afgesproken en naar “voorliggende voorzieningen” gekeken. Veel mensen weten niet op welke toeslagen ze recht hebben. En dat is trouwens ook behoorlijk ingewikkeld.
Dankzij de vrijwilligers van de postsorteergroep heeft hij zijn administratie nu op orde. En via schuldhulpverlening betaalt hij de rest van zijn schulden af.

Zo zie ik elke dag mensen die door geldproblemen steeds verder wegzakken. Door met de materiële kant te beginnen geef je hen weer meer rust in hun hoofd. Dan zien ze weer licht aan het eind van de tunnel en dat geeft ze vaak ook de kracht om de rest van hun leven weer op de rails te zetten. Daardoor ben je als sociaal werker voor heel wat mensen echt een redder in de nood.’

 ‘Ik help mensen hun financiële warboel op te ruimen. Dat geeft vaak zoveel lucht dat ze ook hun immateriële problemen kunnen aanpakken.’

Meer over Cliff en zijn werk:

Hiernaast is de poster van Cliff te zien. Downloaden voor print en drukwerk A4 en A3 formaat kan hier.

Terug naar de overzichtspagina van de 10 ambassadeurs >    

Lid worden