Gezond is meer dan niet ziek

Verwonderlijk was het misschien niet: het Nederlandse Congres Volksgezondheid in Amersfoort trok vooral mensen uit de gezondheidszorg. Maar hoera: er waren ook sociaal werkers. En terecht, want de hamvraag op dat congres was “hoe kunnen professionals uit de uiteenlopende zorgvelden en het sociaal domein meer en beter samenwerken?” En wat is daarvoor nodig, in de opleidingen, in de beroepsorganisaties, in het beleid?

Het goede nieuws is dat steeds meer mensen een bredere definitie van gezondheid hanteren. Gezondheid is niet enkel en alleen of je lijf het goed doet, maar ook of je mentaal én sociaal fit bent. Gezondheid is meer dan niet-ziek zijn, gezondheid is kwaliteit van leven.
Dat laatste is voor ons niet nieuw, maar dat besef wint nu gelukkig ook terrein bij wijkverpleegkundigen, huisartsen, specialisten, zorgbestuurders en beleidsmakers. Onze werkvelden groeien naar elkaar toe en krijgen steeds meer overlap.
Die overlap heb je ook hard nodig om werk te maken van preventie. Sociale activiteiten dragen bij aan gezondheid, mensen zitten lekkerder in hun vel, hun veerkracht wordt groter. Ook als ze met tegenslagen kampen, een beperking of (chronische) ziekte.
Neem de hardnekkige schuldenproblematiek. Wie door schulden gestrest raakt, krijgt vaak fysieke en mentale klachten. En andersom. Zo raken ze steeds verder buiten beeld en dat doet pijn. Sowieso leven de armste Nederlanders gemiddeld 7 jaar korter dan de rijkste, en hebben ze de laatste 15 jaar meer gezondheidsklachten.
Om daar structureel iets aan doen is meer nodig dan gezonder eten en meer bewegen. Het vraagt om een andere levensstijl én om de mogelijkheden om je die levensstijl aan te meten. Van jongs af aan: thuis, op school en in de buurt. Dat vraagt om professionals die elkaar kennen en weten te vinden. Die samen naar de gemeente stappen met innovatieve, domeinoverstijgende voorstellen. En naar de zorgverzekeraars, die hun rol nog altijd onvoldoende pakken als het gaat om preventie, om samenhang tussen zorg en welzijn. Nog steeds investeren gemeenten in preventie, via de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet, maar gaan de financiële baten daarvan voor een groot deel naar de zorgverzekeraars. Dat moet en dat kan ook anders. Want de wil is groeiende, zo bleek me in Amersfoort. Als sociaal werkers, zorgprofessionals en docenten waren we het met elkaar eens dat we dergelijke integrale benaderingen moeten doorvoeren en verankeren in de dagelijkse praktijk, de opleidingen, de beroepsstructuur en het beleid. En, zo vond ook iedereen, dat maakt het werk er alleen maar leuker op!
Hoe leuk, dat kun je horen op 30 mei, op het Congrestival Sociaal maakt Gezond, waarvan we medeorganisator zijn. Met op de gastenlijst voorlopers en spraakmakers als Ab Klink, Thomas Kampen en Elize Lam. Dus kom die dag naar Utrecht, naar de Metaal Kathedraal, om het ijzer te smeden nu het heet is.

136
Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Home
Wie zijn we
Wat doen we
Actueel
Thema'sVraag & AntwoordPoll Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten