Meer dwarsdenkers? Graag!

Welkom in Zeist-West. Een krachtwijk, zouden we vroeger zeggen. Een groene buurt uit de jaren zeventig, met de vraagstukken van vandaag: veel onveiligheidsgevoelens, eenzaamheid in galerijflats, verloederde openbare ruimten en groeiende onverdraagzaamheid. Tenminste: dat was tot voor kort het beeld. Gemeenten, sociaalwerkorganisatie MeanderOmnium, woningcorporaties en actieve bewoners proberen met succes het tij te keren.

Met ruim twintig vertegenwoordigers van voor ons belangrijke organisaties gingen we deze week op werkbezoek bij MeanderOmnium. Na de ontvangst door bestuurder Erwin Hagen van MeanderOmnium en wethouder Marcel Fluitman van gemeente Zeist was het woord aan duo’s van gemeentemedewerkers en sociaal werkers. Ze vertelden over hun wijkgerichte aanpak in Zeist. Basis in deze Gouden sociale Gemeente is het langdurige commitment dat gemeente en sociaalwerkorganisatie aangaan in een subsidierelatie, in plaats van het oprukkende aanbestedingsverhaal.
Indrukwekkend was het resultaat dat sociaal werker Leyla Ajjaji behaalde met haar anti-eenzaamheidsproject. In minder dan een jaar wist zij, samen met de buurt, 60 vrouwen te bereiken en uit hun sociaal isolement te halen.
Sociaal werk moet je zien, vinden ze in Zeist. Daarom deden we samen met sociaal werkers een aangepaste “wijkschouw”. We zagen hoe goed het lukt om een probleemflat geleidelijk te veranderen in een hip seniorencomplex, waarin ouderen samen met een woongroep van jongeren een buurttuin beheren en een gezamenlijke woon/eetkamer. En we zagen hoe door ouders beheerde speelprojecten voor kinderen die elkaar vroeger van het lokale speelveldje vochten er nu voor zorgen dat de sfeer op straat beter wordt. Met behulp van het sociaal werk vinden bewoners elkaar en de kracht van hun wijk terug.
Dat blijkt ook tijdens het bezoek aan buurthuis het Vogelnest. Het staat midden in de gesaneerde Vogelwijk in Zeist-West, waar koop- en huurwoningen door elkaar staan. Betrokken buurtbewoners beheren zelf het centrum en trekken de wijk in, tegen alle vooroordelen in. Huurders en eigenaren van woningen vinden elkaar in het beheren en gebruiken samen het buurthuis als centrum van een wijk in wording.
Aan het centrum is een voorschool gekoppeld. Hoe mooi is het te zien dat MeanderOmnium en de gemeente er samen van overtuigd zijn dat de sociale basis begint bij jonge kinderen en hun ouders en dat voorscholen dus een logisch en onlosmakelijk onderdeel van sociaal werk zijn. Een helder tegenvoorbeeld van de trend dat peuterwerk steeds vaker te snel als reguliere kinderopvang wordt beschouwd.
Zeist blijkt dus niet voor niets een Gouden sociale Gemeente te zijn. Als gemeente en sociaal werk in partnerschap innovatieve buurtaanpakken ontwikkelen en durven te investeren in een duurzame relatie, dan zie je wat er met de sociale basis gebeurt: mensen gaan weer in hun eigen omgeving geloven en geven zelf weer richting aan hun leven, dankzij professionele steun van sociaal werkers.
Mooie dwarsdenkers daar in de Slotstad. Daarvan willen we er meer in Nederland.

227
Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Wie we zijn
Wat doen we
Actueel
Thema'sVraag & AntwoordPoll Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten